Кинотурът поведе участниците на вълнуваща обиколка из Бургас. Снимки Черноморие-бг

Кинотурът поведе участниците на вълнуваща обиколка из Бургас. Снимки Черноморие-бг

Киномани от Бургас и страната тръгнаха по стъпките на актьори и места, където са снимани емблематични български филми. Началото на първия кинотур бе от терасата на културен център "Морско казино", а първата разказана история бе за филмите на родения в Бургас режисьор Камен Калев. На остров "Света Анастасия" той засне едноименния си филм "Островът" с участието на Летисия Каста.

Участниците в тура научиха интересни случки от живота на родения в Бургас актьор Руси Чанев, за творческия и професионален тандем с другия известен наш съгражданин проф. Георги Дюлгеров, за техния тандем в кино лентите "Авантаж", "Мера според мера".

Водачките на тура - Петя и Милена разказваха неизвестни случки с участието на Руси Чанев, бургазлиите артисти Мария Статулова, Вълчо Камарашев.

Последваха забавни разкази, свързани с главните герои от заснетите в Бургас филми като "Опасен чар" с Тодор Колев, "Ако те има", както и най-новия "Голата истина за група "Жигули".

Морската гара, Мостика и други култови места на Бургас включваше кинуотра.

Дошлите на разходката видяха мястото, където е била вече несъществуващата родна къща на Апостол Карамитев.

Петя и Милена пропомниха на присъстващите за другия голям актьор с бургаски корен Георги Калоянчев, за участието му с Апостол Карамитев във вечните  хитови ленти "Любимец 13", "Специалист по всичко".

В беседата бяха включени и неизвестни случки за поетесата Петя Дубарова, както и припомниха за изгряващата на световна кино сцена Мария Бакалова, възпитаничка на бургаската музикална гимназия.

Първият кинотур е на най-новата инициатива на шестото издание на Burgas International Film Festival.Той се о ганизира от фондация "Модерат" с подкрепата на Община Бургас  и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Фестивалът продължава до 23 юли.

Галерия