Клуб "Бургас 75": Турнирът по танци ще го има

Повод за емоционалната реакция на членовете на Управителния съвет на клуба стана решението на 19 общински съветника община Бургас да предостави на фондация "Танцова академия" и клуб "Лукойл Нефтохимик" да организират престижния форум. Докладната е входирана от Мария Петрова - съветничка от група "Назависими". Предложението бе прието с гласовете на ГЕРБ, "Независими" и СЕК.

 

Международният турнир по спортни танци "Купа Бургас" е създанен преди 25 години от "Бургас 75" и се организира с подкрепата на Българската федерация по спортни танци, с финансовата подкрепа на община Бургас и много спонсори. Апетит към него сега проявиха Илия Михов (Танцова академия б.а.) и Диана Мешкова ("Лукойл Нефтохимик" б.а.).

"Това е политическо решение. Турнирът обаче ще го има. Ще го направим и без парите на общината, с наши средства", заяви Стефан Петров член на УС на "Бургас 75". Той лично ще предостави 15 000 лева за организацията и провеждането на "Купа Бургас". 10 000 лева ще осигури и Андрей Тодоров - треньор в клуба, който е поканен да работи в Южна Корея. "Ще намерим и останалите пари. И на 4-ти и 5-ти септември в Бургас ще се събере елита на спортните танцови двойки в света. Вече имаме потвърждение от 15 държави, които ще участват в 25-то издание на форума. Турнир не се прави така лесно. Подготовката за това издание започна още миналата година, след края на предишното състезание", обясни Стефан Петров. Федерацията отдавна е дава потвърждението за двете дати на турнира.

Пак оттам са дали разрешение на Илия Михов и Диана Мешкова да организират турнир, но през октомври. Въпреки решението на част от съветниците, общината да даде правото на тях двамата да организират "Купа Бургас", те реално няма да го направят. "Купа Бургас" ще бъде присъдена на най-добрите двойти на международния турнир, който се организира от "Бургас 75". Михов и Мешкова ще правят друг турнир с общински пари, на който обаче няма да могат да присъдят същата награда. Съгласно решението, взето днес, те ще получат заложените 70 000 лева за организацията и провеждането на Международния турнир по спортни танци "Купа Бургас". Т.е. съветниците гласуваха предвидените пари да не се дадат на "Бургас 75", а на фондацията и "Лукойл Нефтохимик".

"С бюджет от 70 000 лева м.г. успяхме да възстановим 17 000 лева на общината. И тази година ще успеем с 53 000 лева да организираме турнира", допълни Стефан Петров. Според него истинската цел на Илия Михов била не издигането на престижа на турнира, а общинската субсидия за форума по спортни танци да бъде увеличена значително. "Когато общината задели над 100 000 лева за такъв турнир, пари лесно могат да се откраднат", смята Петров.