Кметът на Бургас Димитър Николов (вляво) и екипът му представиха проекта за бюджет за настоящата година. Снимка Черноморие-бг

Кметът на Бургас Димитър Николов (вляво) и екипът му представиха проекта за бюджет за настоящата година. Снимка Черноморие-бг

"Бюджетът за настоящата година е с бюджет с най-много неизвестни. През последните 15 години бяха разглезени. Каквото планирахме в началото на годината, така завършвахме. Сега инфлацията ни изправя на тръни", това каза кметът на община Бургас Димитър Николов по време на представянето на проекта за бюджет за 2022 година. Макро рамката е в размер на 397 036 520 лева. "Расте разко издръжката на дейностите, на ел. енергията, горивата, строителните материали. Когато правихме този проектобюджет бяхме заложили цена от 640 лева за 1 киломат часа, днес цената вече е 740 лева за коливат", коментира кметът Николов.

Общината Бургас е сред тези, които няма да получи изравнителна субсидия от държавата. Тя е сред тези администрации в страната, при които има добра финансова дисциплина по отношение събираемостта на данъците. Държавата ще даде субсидии на тези общини, които имат дупки в бюджетите си, защото не могат да съберат местните данъци и такси. "Това е обратно на логиката. Трябва да се стимулират изрядните общини", заяви кметът Николов.

Той заяви, че няма да бъдат заложени големите капиталови проекти на общината в първите 6 месеца на годината, заради непредсказуемостта и много неизвестни. "Ще кърпим дупки, ще сменяме крушки, ще поддържаме чистота. Големи инвестиции няма да поемаме", заяви още бургаският кмет.

Той не скри, че вече няколко проекта на Общината са замразени, тъй като фирмите, които са спечелили обществените поръчки се отказват да ги изпълняват. Причината е, че средствата, които са заложени в началото вече не са достатъчни, тъй като цената на материалите всеки ден расте. Това налата администрацията да обявява нови поръчки. Сред замразените обекти са Младежкия културен център в Меден рудник, детски градини и груди.