Кметът Димитър Николов (вдясно) оттегли докладната си за сесията през септември. Снимки Лина Главинова

Кметът Димитър Николов (вдясно) оттегли докладната си за сесията през септември. Снимки Лина Главинова

Кметът на Бургас Димитър Николов оттегли докладната си записка за терена в село Равнец. С нея започна августовката сесия на местния парламент. Докладната очаквано предизвика дебати в залата на местния парламент. Там бяха и представители на Организация за спасение на българските граждани, които издигнаха плакати с надписи: "Да спасим летището в Равнец", "Не отнемайте шансовете на Равнец".

Дебатите по докладната записка с искане за гласуване на Подробния устройствен план на терена бяха с политически окраски. Един от хората, които имат предложение за визия на площта е Константин Бачийски от СЕК. Той го презентира идеята си за превърщането на бившето военно летище в Индустриална зона като част от предизборните си обещания. А зад него застанаха от ОЗБГ, чийто председател е кандидат за общински съветник от листата на СЕК.

"От 10 години водя разговори с различни военни министри за терена. Предупредих ги, че ако не бъде охраняван имота, ще бъде разграбен, така и стана. Изчезнаха строителни материали, кабели, метали и други. Съгласен съм да оттегля докладната записка. Който има желание, нека участва. Но искам да ви информирам, че Общината няма друг такъв голям терен, който може да привлече инвеститори", заяви кметът Николов. А преди това трябва ОбС да гласува неговия ПУП.

Теренът на бившето военно летище в Равнец бе предоставен на Община Бургас преди няколко години. Оттогата администрацията работи по проект за Индустриална зона.

Галерия