В утрешното заседание на щаба ще бъдат включени и представители на частни болници. Снимка Архив Черноморие-бг

В утрешното заседание на щаба ще бъдат включени и представители на частни болници. Снимка Архив Черноморие-бг

Кметът на Бургас Димитър Николов е поискал от Гранична полиция ежедневна информация за имената и адресите на поставените под карантина граждани, която да бъде предоставяна на териториалните директори. Това стана ясно от заседание на Общинския кризисен щаб, който бе създаден след установяне на първите четири случаи на заболели с корона вирус в Габрово и Плевен на 8-ми март.

От утре, 13-ти март, със заповед на кмета Николов Центърът за административно обслужване в Община Бургас и касовият салон на улица "Александровска" ще се дезинфектира три пъти на ден, като в този интервал служителите на Община Бургас няма да обслужват граждани. Графикът е следния: от 10:15 до 10:30 часа, от 13:30 до 13:45 часа, от 15:30 до 15:45 часа.

Ежедневна дезинфекция се извършва и във всички сгради с публичен достъп в Бургас.

Община Бургас ще направи инструктаж и ще раздаде информационни материали на здравните медиатори, които работят в местните ромски махали. Те ще трябва да проведат информационна кампания сред живеещите там.

Три бургаски фирми вече са започнали производството на защитни маски и приемат поръчки от фирми и институции за направата им. Освен "Морски знаци", трите фирми са: "Черноморка"- 0888002836, "Тих Труд"- 0897567053, "Рая прима"- 0885838777.

През целия ден служители на РУО и Община Бургас проверяват  всички училища и детски градини дали изпълняват изискванията на общинския кризисен щаб. Проверките ще бъдат ежедневни.

Продължава забраната за влизане на външни лица в училищата и детските градини. Изключение ще бъде правено единствено за придружители на деца с двигателни проблеми.

След разпореждане на Димитър Николов от утре започва дезинфекция на детските площадки, която ще се прави от фирмите за поддръжка на озеленяването, а Общинско предприятие "Общински имоти" ще обработва централните автобусни спирки. Изготвен е график и за дезинфекция на пенсионерските клубове, който ще се изпълнява от общинската дезинфекционна станция.

В утрешното заседание на кризисния щаб ще бъдат включени и представителите на частните болници в общината.

Дезинфекционните мерки продължават във всички автобуси на градския транспорт, автогарите и билетните центрове. В пиковите часове се допускат допълнително автобуси по линиите Б1 и Б2.