Мартин донесе в кабинета на кмета купата си за третото място. Снимка Община Бургас

Мартин донесе в кабинета на кмета купата си за третото място. Снимка Община Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави 12-годишния Мартин Янков. Тийнейджърът спечели бронзов медал в един не особено развит спорт в Бургас, какъвто е картингът. Мартин от няколко години проправя пътя на морския град в този спорт, с многократните си успехи и постижения и помага за възраждането му. Шестокласникът спечели третото място в Националните картинг серии през 2019-та година. Понеже в морския град няма писта за картинг, Мартин пътува до други градове, където се провеждат състезанията, ден-два преди тях и тренира малко преди официалния старт. Това не му пречи да постигне един от най-големите успехи за Бургас в този спорт. Той се състезава със собствен карт от 7-годишна възраст и вече надгражда успехите на баща си Иво Янков, също състезател по картинг и дядо си Христо Янков, състезател по автомобилен спорт.

Освен това, момчето е и нападател в отбора по водна топка на бургаския клуб "Черноморец" с треньор Петко Йонов, който в момента е на върха на класирането в шампионата.

Кметът Димитър Николов поздрави Мартин и му пожела още по-големи спортни успехи през новата 2020 година. Той сподели, че има възможност подземният паркинг на новостроящата се зала "Арена Бургас" да бъде обезопасен с гуми и разчертан, и когато няма други спортни прояви, да се използва като картинг писта. Най-добрият вариант е бившият полигон на гимназията по транспорт, който се намира до село Лъка, да бъде обновен и да се ползва за тренировки.