Няма жител на общината, който да не може да посочи 2 или 3 проекта реализирани с европейски средства, заяви кметът на Бургас Димитър Никиолов. Снимки Петя Добрева

Няма жител на общината, който да не може да посочи 2 или 3 проекта реализирани с европейски средства, заяви кметът на Бургас Димитър Никиолов. Снимки Петя Добрева

С управляващия орган си играем на котка и мишка. България е прекалено бедна, за да правим експерименти. Трябва да ни помогнат в партньорството, за да ускорим процеса. Това заяви кметът на община Бургас Димитър Николов на регионалната конференция "Европа в България: Общо бъдеще", която се изпълнява в рамките на проект на Българската телеграфна агенция с подкрепата на Европейската комисия.

"Няма жител на общината, който да не може да назове два или три проекта, които са реализирани с европейски средства. Бургас има побратимени градове от Европейския съюз, които вече работят по проекти от втория етап, а ние все още не сме започнали нито един проект от новия програмен период", допълни кметът Николов.

Думите му бяха подкрепени от кметовете на две морски общини - Иван Алексиев на Поморие и Тихомир Янакиев на Созопол. "Кметът на Бургас се изрази много деликатно. Критериите за подбор на проекти трябва да бъдат изработени, че да обхванат повече хора от малките населени места. Има ограничения за инвестции в селища с под 2000 души население", заяви кметът на Созопол.

"Ще помоля управляващия орган да работат с нашето темпо. Защото ние в общините бързаме, за да реализираме проектите в зададените срокове и когато ни забавят, това не се случва. Имаме 10 проекта, които са свързани с атракциони и вече загубихме едно лято за реализацията им", каза кметът на община Поморие Иван Алексиев.

57 инвестиционни проекта са заложени в Националния план за възстановяване и развитие. За да бъдат усвоени средствата по него, трябва да бъдат извършени 48 реформи в различни сектори. Планът е разработен с 12 компонента и 4 стълба - "Иновативна България", "Зелена България", "Свързана България" и "Справедлива България". Той бе презентират от Евелин Кузманов - управител на Областен информационен център - Бургас.

Галерия