Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави всички отличени в състезанията. Снимки Лина Главинова

Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави всички отличени в състезанията. Снимки Лина Главинова

Кметът на Бургас Димитър Николов връчи грамотите на победителите в състезанието по професии, което бе част от програмата по случай днешния патронен празник на Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". Празникът започна с вдигане на националното знаме под знуците на химна на Република България. И продължи с изложби, конкурси, състезания. Ученици от X, XI и XII клас от специалностите "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение", "Кетъринг", "Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост". Състезанието се проведе в три категории: "Състезание за най-добър сервитьор", "Състезание за най-добър хлебар - сладкар" и "Състезание за най-добър готвач".

Специално жури оценяваше участниците в състезанието. Оценяваха се уменията за общуване на сервитьорите, как поднасят напитките и храната, как работят в екип, както и уменията им за работа с кухнята при изнасяне на ястията.

Учениците, които премериха сили в състезанието за готвачи, приготвиха по две порции предястия и две порции основно ястие. Заданието бе специалитети да са от Балканската кухня като технология и продукти.

А участниците в състезанието за сладкари и хлебари замесиха погачи с мая.

В категория "Състезание за най-добър сервитьор" победител стана Тодор Мартинов, втора бе класирана Габриела Николова, трета - Вероника Петкова.

В категория "Състезание за най-добър хлебар - сладкар" първо място не бе присъдено, на второ място бе класирана Борислава Антонова, на трето - Стоян Великов.

В категория "Състезание за най-добър готвач" първи стана Димитър Димитров, на второ място е Мария Петрова, на трето - Лъчезар Николов.

Грамоти бяха връчени и на техните преподаватели. Най-добър ръководител млад готвач стана Росен Янакиев, за ръководител хлебар-сладкар бе отличена преподавателката Снежана Димитрова, а при ръководител на сервитьорите грамотата отиде при Ана Тодорова.

На финала на празника бяха връчени и грамоти на ученици, които са се представили отлично на национални състезание. Награди получиха - Васил Христов за представянето си в състезание по икономика, Иван Янев и Десислава Атанасова, които са участвали в националния конкурс "Родолюбие", Златина Комитова спечелила първа награда в конкурна на ЦПЛР за коледна картичка. Четири класа получиха грамоти за участието си в конкурса на гимназията за коледна украса.

Галерия