Заповедта за обявяване на Корал за защитена местност е на министъра в оставка Борислав Сандов

Заповедта за обявяване на Корал за защитена местност е на министъра в оставка Борислав Сандов

Кметът на Община Царево Георги Лапчев ще жали обнародваната в Държавен вестник заповед на министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов относно обяваването на Корал за защитена местност. Жалбата ще бъде подадена до Административния съд.

"Имаме парадокс, който е противо коннституционен - ограничено е правото на хората от Царево, предимно рибарите с малки плавателни съдове, да се предвижват на север по море", коментира пред "Черноморие" Георги Лапчев.

Заповедта е публикувана в Държавен вестник а 25-ти юли, а е издадена на 7-ми юли от министър Сандов.

Процедурата е инициирана от сдружение "Да запазим Корал", а в обосновката  е посочено, че новата морска защитена територия е подходяща за възстановяването на вида тюлен монах. За тази цел, според доклада от еколог е необходимо да се осигури акватория с режим от мерки на опазване, които да гарантират местообитание и хранителна база за вида. Също така се посочва, че акваторията предлагана за създаване на морска защитена зона "Корал" е постоянно местообитание на видовете: морска свиня; афала; делфин; есетрови риби и др.

На проведено заседание на Комисия по обявяване на защитената местност кметът на Община Царево единствен гласува против и оспори с особено мнение подхода по обявяване на защитената местност и предвижданите ограничения. Към проектното предложение липсваха доклади от редица институции и експерти, а в първоначалния вариант на проекта за заповед риболовът беше изцяло забранен.

Изразена беше позиция в защита на местната общност, включително на рибарското съсловие.

След реакцията на кмета на община Царево и на рибарските общности в настоящата заповед се предвижда изключение от забраната за риболов. "Твърденията на министъра в оставка Борислав Сандов, че заповедта е била изпратена в община Царево са неверни. 
Неверни са и внушенията, разпространявани от независим общински съветник, че забраните са приети заради кмета на община Царево. Видно от протокола кметът на община Царево е гласувал единствен против да се приема защитената зона", коментираха от Община Царево.

Галерия