Кметът на Царево Георги Лапчев е депозирал становището на общината. Снимка Архив Черноморие-бг

Кметът на Царево Георги Лапчев е депозирал становището на общината. Снимка Архив Черноморие-бг

Кметът на община Царево Георги Лапчев се обяви против обявяването на Корал за защитена местност. На проведено заседание на комисията, назначена от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас, кметът Лапчев депозира становището, което е с особено мнение и гласува против обявяването.

За да защити обществения интерес на жителите и гостите на община Царево, включително и на рибарските общности, инж.Георги Лапчев за пореден път се обяви против подхода на приемане на защитената местност – без обществен дебат и без достатъчна експертиза.

Кметът (видно от приложения протокол) на община Царево е гласувал против обявяването на морска защитена местност "Корал". Относно отделните видове забрани – преди събирането на Комисията, община Царево получи проект на заповед със забрани, в която бяха поместени три забрани, като същите бяха публикувани. Една от тях беше и забрана на риболов.

По време на самото заседание на Комисията по абсолютно неприемлив и некоректен начин, без да бъде изпратена предварително, беше предоставена нова информация, с нови и най-различни забрани, срещу което кметът инж.Георги Лапчев категорично възрази и предложи заседанието да се закрие и да не се провежда.

Община Царево не е против обсъждането на защита по отношение на природата, включитебно и на морските пространства. Община Царево е против това да се случва набързо, под външен натиск, без експертен дебат и анализ, без участието на заинтересованите страни и местната общност. 
 

Галерия