Община Средец има договор с фирма да поддръжка на кубовете. Снимка Архив Черноморие-бг

Община Средец има договор с фирма да поддръжка на кубовете. Снимка Архив Черноморие-бг

Има три варианта за решаване на казуса с Б-Б кубовете, които се намират на площадката в местността "Калиманкови къшли" край село Росеново, каза пред "Черноморие" кметът на Община Средец Иван Жабов. Повод за коментара му станаха изказвания от общинския съветник от БСП Иван Кичев, че кубовете са опасни и могат да предизвикат екологична катастрофа.

"Проблемът с кубовете е от 16 години. А коментарите сега отидоха в политическия диапазон. Как тези хора сега установиха, че може да има проблем с кубовете и къде са били преди 16 години да попречат на поставянето им и предотвратяването на една евентуална екологична катастрофа? Под площадката, където са кубовете има язовир, чиито води се вливат в Средецка река и оттам в Мандренското езеро", обясни кметът на Средец Иван Жабов.

40 броя Б-Б кубове с негодни препарати за растителна защита са поставени на площадката край Росеново преди 16 години, когато кмет на общината бе Тодор Пройков от БСП. Сега темата за опасните кубове подхваща червеният съветник Иван Кичев, който бе кандидат за кмет на Община Средец на местните избори през 2019 година и загуби балотажа срещу настоящия кмет Иван Жабов.

"Тези кубове сме ги наследили и спазваме всички изисквания и предписания на РИОСВ. Имаме сключен договор с фирма, която е дала между 80 и 100 години гаранция за тях. Всяка година се извършва проверка и ако има установени нередности, както имаше през 2019 година, те се отстраняват от страна на фирмата. Последната проверка от февруари тази година не установи такива. Кубовете са в своята цялост и опасност няма", допълни кметът Жабов.

От РИОСВ изпратиха до медиите писмо, от което става ясно, че нередности на площадката и с кубовете няма. "През 2020 г. е извършена проверка от експерти на РИОСВ-Бургас в присъствието на еколога на община Средец. Установено, че Б-Б кубовете са в добро състояние. Планките в горната част на съоръженията са измазани, стените са без обрушвания и петна, номерата и знаците за опасност са ясни и четливи. Площадката на Б-Б кубовете е стабилна, чиста, пожарообезопасена", пише в съобщението на еко инспекцията.

Площадката за отпадъци в Ресеново е обезопасена

"Има три варианта за премахване на кубовете. Първият е още на следващата сесия да бъде внесена докладна записка за актуализация на бюджета и да бъдат пренасочени средства от капиталовата програма на Общината за преместване на кубовете на лицензирана площадка на фирмата, която се занимава с поддръжката им. След разговор с еколога на Общината Бисер Петков стана ясно, че за транспортирането на Б-Б кубовете ще са нужни 200 000 лева. Ако те бъдат осигурени от бюджета на общината, ще лишим част от жителите й от ремонт на улици", обясни единия вариант кметът на Средец. Вторият вариант е Общината да изготви проект, с който да кандидаства за финансиране по европейски програми за преместването на кубовете, а третият е - нужните средства за бъдат заложени в бюджета на Общината за следващата година.

"Можем да черпим опит от община Несебър, която е решила същия проблем със собствени средства", допълни кметът Иван Жабов.