Тази година общините ще работят по разчети на приходи и разходи по инструкция на Министерството на финансите, обясни кметът Иван Портних. Снимка Община Варна

Тази година общините ще работят по разчети на приходи и разходи по инструкция на Министерството на финансите, обясни кметът Иван Портних. Снимка Община Варна

Има риск от второ "осакатяване" на бюджета на Варна за настоящата 2023 година, обяви кметът на общината Иван Портних на нарочна пресконференция. По думите му Общината е изправена пред много предизвикателства. "Освен икономическата криза, галопиращата инфлация и политическите атаки срещу бюджета на града, за първи път няма нов национален бюджет! Тази година общините ще работят по разчети на приходи и разходи по инструкция на Министерството на финансите! А тези разчети ще се формират на базата на "Бюджет'2022", който беше деформиран - от една страна заради лъжите, че ще има 100% компенсации на енергоносителите, което не се случи, а от друга страна - от скока на цените, което доведе до повишаване на разходите", каза Портних.

"Тази "прекрасна" картина се допълва от „бонусите“, които Варна получава вече трета година: Не са отворени важни оперативни програми, което означава, че ние вече трета година не можем да кандидатстваме за европейско финансиране.
Националният план за възстановяване тепърва "прохожда". А третият "бонус" е рискът от второ "осакатяване" на общинския бюджет. Първият опит бе на Благомир Коцев от Промяната, настоящ кандидат-депутат от ППДБ, който в качеството си на областен управител, блокирана за една година част от бюджета на Варна в съда.

"Преди седмица Административният съд категорично отхвърли това оспорване като неоснователно. Ако последва втора подобна атака, това ще означава само едно, че някой упорито иска да спре развитието на Варна", заяви кметът на Варна.