Община Варна няма правомощия да премахва незаконни обекти, които се намират на територията на национални курорти. Снимка Община Варна

Община Варна няма правомощия да премахва незаконни обекти, които се намират на територията на национални курорти. Снимка Община Варна

Кметът на Варна Иван Портних изпрати писмо до служебните министри на министерствата на регионалното развитие и благоустройството - Иван Шишков, и на туризма – Илин Димитров, в което настоява търговските обекти в курорта "Златни пясъци", за които Община Варна не е изработвала и внасяла за съгласуване в МТ схеми, нито е издавала разрешение за поставянето им, да бъдат премахнати.

"Най-красивият национален курорт по Северното Черноморие - "Златни пясъци", за поредна година посреща първите туристи в неугледен вид, със стотици грозни търговски обекти по централната алея, които са с изтекли разрешителни преди повече от 2 години! Община Варна не е изработвала и внасяла за съгласуване в Министерството на туризма схеми, нито е издавала разрешения за поставянето им, което ги прави незаконни. Затова липсата на адекватна реакция и бездействието от институциите, които имат отношение към проблема, е силно озадачаваща", пише в писмото.

Кметът припомня, че Община Варна няма правомощия да премахва незаконни обекти, които се намират на територията на национални курорти. Съгласно чл.13, ал. 6 от ЗУЧК, по реда на чл.57а от ЗУТ, това е в компетенциите на ДНСК, към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съответно на РДНСК - Варна.

"Въпреки това, такива действия не се предприемат вече месеци наред, с оправдания за образувани съдебни дела срещу отказа на общината да издаде разрешения за поставяне на обектите. Но как се издават разрешения за грозни бараки, от които се веят гащи, чорапи и хавлии, превръщайки крайбрежната алея на националния курорт "Златни пясъци" в битак?! Битпазар в най-красивия курорт, който закрива гледката край морето и генерира огромно количество отпадъци!", пита кметът.

"Обстоятелството, което РДНСК посочва като мотив за бездействие - изчакване на приключване на административни дела, е несъстоятелно, доколкото това са дела, които нямат преюдициален характер и техният изход не променя факта, че постройките са незаконни. Бездействие демонстрира и Министерството на туризма! Оттам обявиха, че уж ще има проверка на схемите за преместваемите обекти в курорта, за които щяха да бъдат изискани допълнително данни от Община Варна. Уверявам Ви, че към момента в общината не е получена информация нито за резултати от проверка, нито са изискани допълнителни справки. Какво всъщност е свършено?!", пита в писмото си до министрите Иван Портних.

Според него, ако не са предприети действия, обещанието на министъра на туризма, че "ако в доклада с окончателните резултати от проверката се установят нарушения или нередности във връзка с одобряването на схемите за оставяне на преместваеми обекти в Златни пясъци, ще бъдат предприети съответните действия съобразно закона", остава лишено от смисъл.

"Тази трайна липса на желание за реакция от държавните структури за спазването на закона, поражда безпокойство и буди огромно недоумение! В тази връзка се обръщам отново към Вас с настоятелното искане не само да бъде извършена реална проверка, но и да бъдат предприети всички действия по компетентност, включително премахване на незаконните бараки, за да може Златни пясъци да върне облика си на национален курорт и на визитка на българския морски туризъм, с който всички да се гордеем!", завършва в писмото си кметът на Варна.