Обвинението срещу кмета Портних (на преден план вдясно) е заради аварията на канала на Варненското езеро. Снимка Архив Черноморие-бг

Обвинението срещу кмета Портних (на преден план вдясно) е заради аварията на канала на Варненското езеро. Снимка Архив Черноморие-бг

Кметът на Варна Иван Портних е с повдигнато обвинение, заради аварията с канализационната тръба под Варненското езеро. Според обвинителите като кмет на Варна Портних не е предупредил навреме хората за замърсяването, с което я създал опасност за здравето и живота на населението.

Досъдебното производство се наблюдава от Окръжна прокуратура - Варна. Разследва се и некачествен ремонт на съоръжението, в следствие на което е възникнала авария, замърсила езерото и канала.

Адвокатът на кмета Портних Бранимир Балачев заяви, че след 10-ти май очаква да му бъдат предоставени доказателствата по обвинението. Той допълни, че прокуратурата не е поискала мярка за неотклонение спрямо кмета на Варна.

Спрямо кмета на Варна Иван Портних не е взета мярка за неотклонение, заявиха от пресцентъра на Община Варна. "В продължение на две години кметът е съдействал изцяло на разследването и със своите действия, съобразно правомощията си, е положил всички усилия да предоотврати замърсяване във Варненското езеро. Г-н Портних ще продължи да оказва съдействие на всички компетентни институции по казуса и е уверен, че българският съд ще установи неговата невинност", уточниха от администрацията.