Делегати на събранието в Бургас бяха и кметовете, сред които кметът на Царево Георги Лапчев (вдясно) и колегата му от Камено - Жельо Вардунски. Снимки Черноморие-бг

Делегати на събранието в Бургас бяха и кметовете, сред които кметът на Царево Георги Лапчев (вдясно) и колегата му от Камено - Жельо Вардунски. Снимки Черноморие-бг

Кметовете на София и Бургас - Йорданка Фъндъкова и Димитър Николов вече не са зач.-председатели на ГЕРБ. ационалният съвет на ПП ГЕРБ, който заседава онлайн гласува промени в устава на партията. Председателят на комисията по устава Анна Александрова обобщи постъпилите предложения.

Тя посочи, че най-общо те се свеждат до организационни промени в структурата на органите на партията, имащи за цел по-добрата координация на структурите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и градоначалникът на Бургас Димитър Николов бяха освободени като зам.-председатели на ГЕРБ и заместници в Изпълнителната комисия. От общо гласувалите 1037 делегати, "за" бяха 975, 16 - "против", и 46 - "въздържал се".

Техните места заемат Томислав Дончев и Даниел Митов. Двамата стават заместник-председатели и на Изпълнителната комисия по право.

Фандъкова и Николов обаче остават нейни членове.

"Не свалям доверието си от двамата си заместници, искам да имат повече време за градовете си. Да не прочета заглавие, че е свалено доверието. Точно обратното - обичаме ги, уважаваме ги, но сега трябва постоянно присъствие на събрания. Ако имате това време, оттеглям предложението", заяви Борисов.

В мотивите си Борисов подчерта, че хипотезата за решението не е като при освобождаването на бившия му заместник Цветан Цветанов. Напротив - за времето, през което управляват градовете си, те станаха в пъти по-добро място за живеене, изтъкна Борисов. Направиха много - от метрото до спортните зали, до околовръстните шосета, изброи лидерът.

Предстоят два много тежки месеца срещу много пари, които са изправени срещу нас - на олигарси, разясни логиката си Бойко Борисов. И призна, че самият той е направил недопустими грешки. Не върви, по думите, му Фандъкова да отиде по работа в Силистра и др., защото е губене на време, но като член на ИК може да помага на структурите в градовете.

"Да не ме разбере някой грешно - те остават сред най-уважаваните, най-заслужилите", каза още Борисов.

"Обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква да присъстваш на събрания, да слушаш хората, а това е време, а като кмет близо пет години знам какво е да имаш и партийни ангажименти", аргументира решението си още председателят на ГЕРБ.

"Искам тези три години, които им остават да работят повече за градовете си, да помагат на съпартийците си и да сме пак заедно", добави Борисов.

Националното събрание гласува и за освобождаването на досегашните членове на Изпълнителната комисия - депутатите Менда Стоянова, Пламен Нунев и Красимир Велчев.

Бяха гласувани и персонални промени в Контролната комисия на партията.

Делегатите гласуваха единодушно с 1041 гласа "за" увеличаване на числеността на Изпълнителната комисия - вместо досегашните осем членовете да бъдат 12.

Друга промяна е назначаване на регионални отговорници за по-добра координация между териториалните органи на партията, следваща промяна е възможност заседанията на териториалните органи да се провеждат чрез интернет връзка.

С гласуваните изменения в устава, Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ ще се състои от председател, двама заместник-председатели - общо 12 членове.

Галерия