Кметът на Бургас награди най-добрите коледни пожелания за най-добро и оригинално пожелание за града ни, организиран от бургаските пощи със съдействието на Общината. През изминалите две седмици бургазлии имаха възможност да пуснат картичка със своето пожелание за Бургас в специални пощенски кутии, поставени по училищата, пощенските клонове и в Общината.

Рая Ранкова (10 г.), Васил Йорданов (10 г.), Кремена Богданова (37 г.) и децата от IV б клас на НБУ "Михаил Лакатник" са участниците, отправили най-интересни и едновременно значими пожелания за града ни. Те бяха избрани от съвместно жури, съставено от представители на "Български пощи" - Бургас и общинска администрация. Победителите в конкурса получиха като подарък годишни абонаменти и сувенири.

Пожеланието на една от победителките – Рая Ранкова, е в стихотворна форма и  гласи:

"Най-хубав град е Бургас,

от личен опит знам го аз,

но той ще бъде и звездата,

ако има и за нас децата –

палавничетата малки,

много люлки и пързалки.

Още спортни площадки да се построят,

всички много ще се веселят.

Защото в спорта добри сме ние

и нека дарбата ни се доразвие.

Така ще прославим нашия град

и известен ще стане той по целия свят!".

Кметът Димитър Николов сподели, че е изчел с интерес всички получени картички и е направил списък с най-често повтарящите се пожелания, повечето от деца. Бургаските деца най-много мечтаят в града ни да има зоопарк, целогодишна ледена пързалка, Бургас ленд, аквапарк, повече спортни и детски площадки, велоалеи, басейни, да е чист града ни, да няма бездомни.

Николов връчи допълнително подаръци на още две деца извън официалната класация, чиито послания са го впечатлили лично – те са на Пламена Зафирова (10 г.) и Никол (10 г.). В своята картичка Никол е писала, че желае да стане кмет, "за да се грижи за града" и да се срещне с настоящия градоначалник, за да сподели с него идеите си. Днес тя получи лична покана от Николов да бъде "Кмет за един ден" в едноименната инициатива, организирана ежегодно от Общината. Пламена пък беше поздравена от кмета на Бургас за смелото й пожелание да се построи "мост, който да стига от началото на морето до края", а краят, според детето, е остров "Света Анастасия". Николов зарадва детето, като каза, че с изграждането на новия туристически маршрут до острова – проект, върху който Общината работи в момента, нейното желание ще бъде изпълнено.

Инициативата за събиране на пожелания за Бургас се провежда за първи път. Идеята за нея се е родила след спечелването на приза "Най-добър град за живеене за 2010" с намерението да се съберат предложенията на бургазлии за града ни, които да помогнат той да става все по-добър.