DSC_1077

DSC_1077

Кметът на Средец: Хората се вълнуват от състоянието на улици и осветление през което управлявахте Общината?

- В края на първия мандат равносметката ми е следната - Средец коренно се промени, като град. Виждам едни усмихнати хора, които се чувстват добре, тъй като подобрихме изцяло визията на града, изградихме нови детски площадки, рестартирахме един от емблематичните проекти за Общината - изграждане и рехабилитация на започнатия преди 30 години детски комплекс. Като цяло за четири години има много свършена работа, но тъй като времето е малко, останаха и неща, които трябва да бъдат довършени.
- Община Средец условно е в категорията "Малки общини". Има ли разлика в проблемите и отговорностите на един кмет, който ръководи една малка община от колегата му, който е избран в т.нар. голяма община?
- Не е правилна категоризацията на малки и големи общини. Те са едни и същи. Когато управляваш една от най-големите общини на територията на България с 32 прилежащи села, с 250 километра общинска пътна мрежа и половината от селата, граничещи с република Турция, оставям на всеки един, който управлява голяма община да прецени, как се ръководи община, като Средец. 
- Общинският съвет е коректив на общинската администрация. Как отчитате съвместната ви работа през почти четири години от вашия и техен мандат?
- За това време работихме изключително добре с Общинския съвет, независимо че имаше постоянно дебати. Като кмет не се сърдя на никой, защото всички въпроси, които са били задавани на мен е било само с една единствена цел, да облекчим живота на хората в нашата Община, а не някой от съветниците да си търси собствен ПР.
- Средец е малък град и хората тук се познават. А вие, като кмет на Общината често сте и в съставните селища. Когато ви спрат на улицата, за какво най-често ви се оплакват и за какво най-често ви благодарят?
- Това, от което хората основно се оплакват са лошото състояние на улиците, след приключването на проекта за канализацията на Средец. В съставните селища хората се интересуват от инфраструктурата, от уличното осветление, което може би е най-важно за тях. Има търсене за закупуване на къщи в селата на Общината, но единственото, което спира за сега хората е състоянието на инфраструктурата.
- На всички е ясно, че парите никога не стигат, какво остава за община като Средец, чийто бюджет не може да се сравнява с тези на морските общини, например. Как успявате да запълните дупките в бюджета и на каква подкрепа разчитате?
- Парите, колкото и да ги имаш, те никога няма да стигнат. Но смятам, че с парите, които са гласувани от Общинския бюджет, се справяме. Правим си редовно плащанията и най-важното осигуряваме заплати за служителите на Общината.
- Кои са неотложните мерки и по какви проекти може да се работи, за да бъдат решени важните казуси на селата в Общината?
- Трябва да възстановим улиците, които попаднаха в проекта за канализацията на Средец. Те са проектирани, геодезистите си свършиха работата и очакваме да отворят програмата за развитие на селските райони, за да кандидатстваме за финансиране. Смятам, че нещата ще се случат, защото по тази програма имаме доста спечелени проекти и ще успеем да възстановим старото състояние на улиците.

Галерия