DSC_3590

DSC_3590

Кметът на Варна чете приказки на Валери Петров който стартира днес във фоайето на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". Проявата се провежда традиционно по повод на Международния ден на книгата и авторското право.

"Вчера големият поет, писател и преводач Валери Петров, който бе и почетен гражданин на Варна, щеше да навърши 95 г. Затова днес с удоволствие ще прочета част от една от най-популярните му книжки за деца – "Пет приказки", каза кметът. Името на единствената по рода си награда за най-добра детска книга "Бисерче вълшебно", идва от приказката "Пук", част от същата книжка.
"Тази година темата на Маратона на четящите хора е "Моите детски книги – книги на моите деца". Радостна съм, че няколко дни преди старта на
маратона, при нас дойде писмо от фондация "Детски книги", с което разбрахме, че благодарение на Община Варна и на кмета Иван Портних  в нашия
фонд ще постъпят над 100 от заглавията, номинирани в единствената по рода си българска награда – "Бисерче вълшебно", която е под патронажа на
президента на Република България Росен Плевнелиев",  каза по време на откриването Емилия Милкова, директор на библиотеката.
Споделянето на любими текстове ще продължи цял ден, а сцените на четене ще бъдат както отделните отдели на библиотеката, така и в училища, читалища, детски градини, книжарници, социални заведения.
Гост на Варна и Регоналната библиотека днес е писателят Захари Карабашлиев. В 18.00 часа той ще разговаря със своите почитатели в сградата на библиотеката на булевард "Сливница" №34.