Конгресният център е проект на ДП Пристанищна инфраструктура. Снимки ДППИ

Конгресният център е проект на ДП Пристанищна инфраструктура. Снимки ДППИ

Сградата на Конгресния център в Бургас получи престижно отлочие. Новопостроеният от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" Конгресен център на пристанището в морския град получи признанието на изявени експерти в областта на строителството и архитектурата още преди официално да е отворил врати. Атрактивната сграда донесе на ДППИ второ място в категория "Бизнес строителство". Националните награди за строителство и инвестиции се проведоха на 19 юни 2020 г. в София по време на Бала на строителите и архитектите.

Конгресен център – Бургас е поредното допълнение към модерната визия на пристанище Бургас. Сградата на шест нива е по проект на архитектурно студио АТМ с водещ проектант арх. Ивайло Мишев. Разположена е в северната част на източния вълнолом на пристанищен терминал Бургас-изток. Тя може да се използва целогодишно като място за провеждане на световни и национални конференции, конгреси, изложения, концерти и различни образователни събития.

Конгресният център разполага с две зали. Едната е с капацитет до 550 места и е оборудвана с най-висок клас аудио-визуална техника и сценично осветление. Втората зала е с капацитет до 250 места. С изграждането на Конгресния център град Бургас има възможност да бъде домакин на важни международни събития, надграждайки модерния си облик на динамично развиващ се пристанищен град.

Конкурсът популяризира най-добрите практики в строителството и архитектурата и отличава най-ярките и заслужили представители на строителния сектор. Журито е съставено от международно признати експерти в областта, както и от журналисти, които отговарят за ресор строителство. Сред критериите за оценяване са добра локация, използване на съвременни материали и технологии при реализация на проекта, приложени иновации, принос към външната среда и др.

Организатор на престижното събитие е сдружението с нестопанска цел Балканска медийна асоциация. То има благотворителна кауза – кампанията "За величието на храма", чрез която се събират средства за частичен ремонт на катедралата "Св. Александър Невски".

Галерия