Борислав Чакринов бе директор на театъра 26 години. Снимка Архив Черноморие-бг

Борислав Чакринов бе директор на театъра 26 години. Снимка Архив Черноморие-бг

Конкурс на името на дългогодишния директор на бургаския театър "Адриана Будевска" и режисьор - Борислав Чакринов, търси млади талантливи режисьори. Той си отиде от този свят на 3-ти февруари. Сега от Община Бургас и драматичния театър организират конкурс на неговото име. Идеята е на режисьора Богдан Петканин - временно изпълняващ длъжността директор на театъра в морския град.

В него могат да участват студенти, завършващи режисура за драматичен театър. Чрез конкурса ще  бъде предоставена възможност на абсолвенти да поставят на камерната сцена "Апосол Карамитев" в бургаския храм на Мелпомена своя дипломен спектакъл.

Конкурсът се състои от три етапа. Първият кръг е анонимен. Кандидатите изпращат заявление, декларация за съгласие и драматургичен материал, подходящ за поставяне на камерна сцена с приложена режисьорска експликация до 5 стр. След дискусия и оценяване,  журито определя кои от кандидатите са допуснати на  втори кръг.

Следващият кръг включва кратка презентация от всеки от класираните кандидатите и събеседване с журито. След дискусия и гласуване от журито се определят двама финалисти.

В трети кръг финалистите ще имат задача в рамките на 10 репетиции на камерна сцена и с актьорите на театър "Адриана Будевска" да подготвят откъс от спектакъла си и да го представят пред журито, което след дискусия и гласуване определя победителя.

Ще бъде излъчен един победител, който ще получи диплом и парична награда в размер на 6 000 лева, осигурена от Община Бургас, както и реализация на дипломния му спектакъл в камерна зала "Апостол Карамитев" с актьорския състав на театъра. Спектакълът ще бъде включен в програмата на театъра и на Община Бургас за съответната календарна година.

Вторият финалист  ще получи поощрителна награда в размер на 1000 лева.

Галерия