От 2017 година Константин Бачийски организира желаещи да наблюдават изборния ден в съседна Турция. Снимка Архив Черноморие-бг

От 2017 година Константин Бачийски организира желаещи да наблюдават изборния ден в съседна Турция. Снимка Архив Черноморие-бг

Има нарушения на Изборния закон в деня на извънредните парламентарни избори, които се провеждат днес в България и в страните, в които има български граждани. За това сигнализира Константин Бачийски - водач на листа за народни представители във Втори Многомандатен избирателен район Бургас.

От изпратените видео материали става ясно, че председатели на секционни избирателни комисии дори не знаят български език, много от членове на комисиите също, а разговорите около машините за гласуване масово се водят на турски език.

Според Чл. 95. От Изборния кодекс за членове на секционната избирателна комисия се назначават лица, които имат право да гласуват в съответния вид избор и владеят български език.

"Освен, че масово е нарушен законът, възниква въпросът, как тези председатели, който не говорят и не могат да четат на български, изобщо работят с изборните документи, как управляват изборния процес и спазването на закона, как ще попълнят протокола в края на деня и сигурни ли са какво точно подписват.

Нещо повече, в един от файловете се вижда как член от комисията не само консултира някои от гласуващите хора как да гласуват, но буквално гласува вместо тях.

В много секции местните представители от комисии всячески се опитват да отпратят хората, дошли от България да следят изборния процес и да предотвратяват нарушения. А те не са само в една секция.

Докато нашите момчета и момичета пропътуваха по пътя на честта хиляди километри из чужда страна, за да защитят честността на вота, тук в България има хора, които не намират сили и смисъл да отидат на двеста метра до близкото училище, където да гласуват. Това е повече от безразличие. Това е национално предателство", коментира Константин Бачийски.

Заедно със свои съмишленици от 2017 година до днес той организира мисии за опазване на честността на вота в секциите с българските изселници в Турция.