Избирателната активност на местните избори преди четири години бе 41.71% в община Бургас. Снимки Архив Черноморие-бг

Избирателната активност на местните избори преди четири години бе 41.71% в община Бургас. Снимки Архив Черноморие-бг

Константин Бачийски излиза срещу Димитър Николов в битката за кмет на община Бургас. Бачийски ще бъде номинацията на "Продължаваме промяната" и "Средно европейска класа" за местните избори, които ще се проведат наесен. В момента се водят разговори и с останалите коалиционни партньори от "ПП - ДБ" за съвместно явяване на изборите, научи "Черноморие". На този етап "Да, България" са заявили, че на местно ниво ще се явяват самостоятелно и ще издигнат свой кандидат за кмет - настоящият народен представител Димитър Найденов. Останалите две формации в коалицията "Демократична България - Обединение" - "Зелено движение" и ДСБ са готови да се явят заедно с "Продължаваме промяната", очаква се само окончателното решение на национално ниво.

Стремежът на Промяната е този път да се стигне до балотаж на изборите за кмет. За целта се водят преговори и с други политически партии за подкрепа на техния кандидат. От "Продължаваме промяната" не потвърдиха официално, но и не отрекоха, че Константин Бачийски ще е техният кандидат за кмет.

Сигурно е, че той ще бъде основният опонент на настоящият кмет и кандидат за пети мандат Димитър Николов. Неговата номицания бе подкрепена на проведеното събрание на структурата на ГЕРБ в понеделник вечерта. Така Николов вече гледа към петия си мандат.

"Убедени сме, че това е човекът, който може да продължи да развива града. Димитър Николов има представителност в града. Хората са доволни от неговата работа и с подкрепата на всички, както и с добра предизборна програма и кампания, той ще бъде следващият кмет на Бургас", коментира пред "Черноморие" общинският председател на ГЕРБ - Бургас и настоящ народен представител от ГЕРБ Андрей Рунчев. Според него, хипотетично може да се стигне до балотаж в Бургас, но Николов ще спечели вота още на първия тур. Той ще разчита на подкрепа отстрана на коалиционните партньори на ГЕРБ - СДС и "Движение Гергьовден".

На точно противоположното мнение са останалите политически сили, които вече дават своите заявки за предстоящите местни избори. Те търсят и широко обединение около една кандидатура, за да могат да стигнат до балотаж. Засега Константин Бачийски ще може да разчита на коалиционните партньори.

От "БСП за България" все още не са излезли с окончателната си кандидатура за кмет на Бургас. "Има направени шест партийни номинации. Тези хора ще трябва да попълнят декларация, че искат тяхната кандидатура да бъде издигната. Освен това сме водили разговори и с проф. Радостин Долчинков, за който смятаме, че може да се яви обединителна фигура", каза за "Черноморие" общинският председател на БСП Живко Господинов. Предложението на БСП е проф. Долчинков да се яви като независим кандидат подкрепен от тях и евентуални и от други партии. На този етап проф. Долчинков, който е член на партия "МИР" не е дал окончателен отговор дали ще приеме предложението. Номинациите за кмет на БСП ще бъдат гласувани на общинската конференция през септември.

От "Български възход" обещаха в скоро време да обявят своя кандидат за кмет. От партията също са водили разговори с други политически сили за обединение около общ кандидат.

Същото е положението и в "БУРГ". "До 8 септември ще обявим кой ще бъде нашият кандидат за кмет на Бургас", каза за "Черноморие" Живко Табаков - съучредител на "БУРГ".

И "Възраждане" ще имат свой кандидат за кмет на вота наесен, чието име обаче още не е обявено.

Преди четири години 10 бяха кандидатите за кмет на община Бургас. Шестима от тях станаха общински съветници - Бойко Миразчийски - НФСБ (след това бе избран за изпълнителен директор на УМБАЛ Бургас и напусна ОбС), Живко Табаков - "Движение България на гражданите" (напусна ОбС, след като бе избран за депутат), Константин Бачийски - "Средна европейска класа" (напусна ОбС, след като бе избран за народен представител от "Продължаваме промяната"), Владимир Павлов - "Възраждане" (по средата на мандата се обяви за независим, но продължава да е общински съветник), Николай Тишев - "БСП да България" (напусна ОбС и в момента е директор на дирекция "Социално подпомагане" в Поморие) и Иво Баев - "Демократична България - Обединение" (понастоящен общински съветник от СДС).

На вота през 2019 година Димитър Николов спечели изборите на първия тур с 48 005 гласа или 65.83% от гласувалите 75 210 души в общината (имащите право на глас през 2019 в община Бургас бяха 180 310, но до урните отихода едва 41.71% от избирателите). С най-много гласове след Николов бе Николай Тишев - 7 425, а за Константин Бачийски гласуваха - 4 338.

Четири години по-късно обаче политическата ситуация в страната е различна. ГЕРБ продължава да е първа политическа сила в Бургас и региона, но "Продължаваме промянята" им "дишат" във врата. Резултатите от последните избори дават самочувствие на ПП - ДБ, че след вота наесен политическата картина в Бургас ще е различна. От ПП са на категорични, че този път балотаж за кмет на Бургас ще има.