Броят на хората под задължителна карантина в община Карнобат е 54

Броят на хората под задължителна карантина в община Карнобат е 54

Хората, които са били контактни с 39-годишната жена от Карнобат, която бе първият случай на заболял с корона вирус в област Бургас са с отрицателни втори проби. Става въпрос за близки на жената, както и за лекарите от местната болница и колегите им от екипа на Бърза помощ. Предстои да бъде решено дали те ще продължат да бъдат под карантина още една седмица.

Утре вземат първа проба на болната от Карнобат с корона вирус

На този фон Кризисният щаб в Карнобат увеличи списъка с ограничителни противоепидемични мерки и препоръки към гражданите.

От началото на седмицата щабът препоръча на управителите на банкови клонове да създадат организация за редовно почистване на устройствата с дезинфектанти или да осигурят ръкавици за еднократна употреба за ползвателите им.

Допълнителното изискване към банковите институции е да прекратят възможностите за струпване на хора пред банкоматите и пред офисите си

Щабът започна и проверка на това дали са спазва забраната за употреба на кафе автомати и вендинг машини.

Кризисният щаб ограничи допълнително движението на хора по улици и площади. Това вече няма да е възможно, ако не е налице необходимост.

Личните лекари и специалистите също трябва да ограничат посещенията в своите кабинети. Препоръчва се гражданите да се обаждат по телефона, да осведомяват какво е състоянието им и едва тогава да посещават доктор.

Ще се контролира дали се спазва заповедта на министъра на здравеопазването, с която се забранява на лица до 60 годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеките, във времето от 8:30 до 10:30 часа.

Проверява се и дали се спазва ограничението за консумация на място в хранителни магазини, заведения за бързо хранене и бензиностанции.

След заседанието на кризисния щаб беше потърсен контакт с представители на различните вероизповедания в Карнобат, на които беше препоръчано да се ограничи събирането на големи групи в молитвените домове.

Работата на Домашен социален патронаж ще бъде намалена до доставка на храна, хранителни продукти и лекарства.

Предоставянето на социални услуги вече става при изключително ограничен контакт с потребителите, чрез използване на предпазни средства – защитни облекла, маски и ръкавици

Щабът препоръчва стриктна дезинфекция на всички плотове, контактни повърхности - гладки, метални, сензорни екрани, клавиатури и др. дигитални устройства, дръжки на врати, парапети, електрически ключове, дозатори, санитарни възли, мивки. Препоръчва се да се вентилират помещенията, в които работят повече от двама човека.

Препоръчва се на гражданите да ограничат използваните на градски и междуселищен транспорт. Предприемат се още по – строги превантивни мерки при работата на Претоварна станция и общинското предприятие „БКРД“.

Броят на хората под задължителна карантина в община Карнобат е 54. Към момента има само един случай с доказан Covid-19. Общо 65 човека са били поставени под карантина от РЗИ, като за 11 тя вече е отпаднала.

От Община Карнобат напомнят, че в правомощията на органите на МВР е да съставят актове при нарушаване на наложена карантина.

По смисъла на новото законодателство това вече е престъпление и се наказва с глоба и затвор.