Превозните средства са на стойност 1 072 500 лева, като парите са осигурени от ЕБВР. Снимки Община Варна

Превозните средства са на стойност 1 072 500 лева, като парите са осигурени от ЕБВР. Снимки Община Варна

Контролират паркирането в Синята зона във Варна с електромобили. Община Варна осигури 18 нови лекотоварни електрически автомобила за целта. Това е част от последователната ни политика за насърчаване и стимулиране на използването на екологично чист транспорт, с цел подобряване показателите на атмосферния въздух, съобщи кметът Иван Портних. Днес той направи оглед на колите, заедно с Младен Иванов, директор на ОП "Общински паркинги и синя зона", което ще стопанисва новите придобивки. Превозните средства са на стойност 1 072 500 лева, като парите са осигурени от ЕБВР.
Разходите за експлоатация на един електромобил е 1 - 2 лева на 100 км пробег, без допълнителни средства за масла и филтри. На 25 юли е обявена обществена поръчка за доставка и изграждане на 31 зарядни станции, които ще бъдат поставени в центъра на града. От тях 22 ще могат да се ползват безплатно и от гражданите и гостите на Варна. Собствениците на електрически автомобили вече паркират безплатно в Синята зона в морската столица. 
"Ще дадем личен пример как може да се използват такъв тип автомобили в градски условия, като не се замърсява околната среда", каза още кметът Иван Портних. Той припомни, че Община Варна кандидатства и за нови електробуси, чрез които ще се обнови изцяло автопарка на градския транспорт. До момента в общинската фирма "Градски транспорт" ЕАД има 85 нови автобуса и 35 нови тролейбуса, осигурени чрез проекти по оперативни програми.

Галерия