Автомобилите влязоха в Париж и предизвикаха задръствания. Снимки ЕПА/БГНЕС

Автомобилите влязоха в Париж и предизвикаха задръствания. Снимки ЕПА/БГНЕС

Френският "Конвой на свободата"* в протест срещу COVID рестрикциите премина през полицейските пропускателни пунктове в центъра на Париж и предизвика задръстване около Триумфалната арка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, предаде Vesti.bg.

Вдъхновени от шумните протести "конвой на свободата" в Канада, протестиращите развяваха френски знамена и надуваха клаксони в нарушение на полицейско нареждане да не влизат в града.

Малко след като конвоят влезе в столицата, полицията използва сълзотворен газ срещу участниците в него на булевард "Шанз Елизе", където се намира и Триумфалната арка.

По-рано днес полицията съобщи, че е спряла 500 превозни средства, които са се опитали да влязат в Париж като част от "конвой на свободата" в протест срещу COVID рестрикциите. Превозните средства са били спрени на три входни точки във френската столица и полицаи са издали повече от 150 фиша за глоби, съобщи полицията в "Туитър".

За да попречи на конвоя да влезе в столицата, френската полиция мобилизира хиляди полицаи, разположи контролно-пропускателни пунктове, бронетранспортьори и камиони с водни оръдия.

*Протестите в Канада, наречени "Конвой на свободата", започнаха като движение срещу въведеното от канадските власти изискване за ваксинация на преминаващите границата със САЩ шофьори на камиони, но прераснаха в по-широка проява на недоволство против обществените здравни мерки и правителството на премиера Джъстин Трюдо.

Галерия