Кораби на НАТО акостират на Бургаското пристанище за участие в БРИЗ 2020. Снимки Черноморие-бг

Кораби на НАТО акостират на Бургаското пристанище за участие в БРИЗ 2020. Снимки Черноморие-бг

Военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение "Бриз 2020" от 10-ти до 19-ти юли, отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО. Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО, заяви на брифинг в Конгресния център в Бургас кап. II ранг Георги Стефанов.

В него участват  9 държави с 27 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 самолета, 7 вертолета и 2413 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Грузия, Гърция, Италия, Испания, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянна военноморска група кораби на НАТО и Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 117 души от 24 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации.

Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Учението ще се проведе при строги правила за безопасност, свързани с епидемиологичната обстановка от коронавируса.

На 17-и юли, петък от 08.15 часа до 13.30 часа от борда на фрегата "Горди" гостите на учението и представители на медиите ще имат въможност да наблюдават различни епизоди от учението на море и на брега. Очаква се да присъства и президентът на Република България Румен Радев.

Галерия