Изложбата във Варна е продължение на проекта на Ралица Герасимова, който бе представен в София

Изложбата във Варна е продължение на проекта на Ралица Герасимова, който бе представен в София

Изложбата "Космодрум: Космически истории от миналото" ще бъде подредена в градската художествена галерия на Варна. Проектът е на Ралица Герасимова и ще бъде представен пред жителите на Варна.

На 7-ми юни тази година се навършват 35 години от полета на втория български космонавт ген. Александър Александров. Това е и причината в изложбата "Космодрум" да бъдат показан космическия скафандър на летеца, предоставен от Община Омуртаг.

Целта на изложбата е да покаже мястото на комсома и космонавтиката в нашето минало и в нашето бъдеще. Проектът се занимава със съпреживяването на космическата ера и надпреварата за космоса у нас.

Позаровени в емоционалната история на отминалия режим, участието на България и отзвукът от световните космически постижения са теми, които превземат културния живот на страната по много начини. Още от 60-те години символичното присъствие на космонавти, звездолети и планове за галактическо бъдеще се промъкват в политическите речи, популярната литература и научните директиви (напр. прогностика). Световните космически програми се развиват бързо и с кацането на Луната глобалното присъствие на космическата тема дава отзвук в архитектурата, музиката, модата и изобщо популярната култура. В България през 70-те и 80-те години, колонизацията на космоса и приказките за извънземни са централна тема в детските книжки, младежки комикси и списания, а научната фантастика достига феноменална популярност – най-вече с флаг-проекта "Библиотека Галактика".

Освен в популярната култура, космическият хоризонт е заложен и в пропагандния дискурс, където светлото бъдеше е неизбежно. Едва ли не – гарантирано продължение на комунистическия строй. Ръководството на тогавашния режим се понася към космоса не само на думи: България е единствената държава в програма "Интеркосмос", която изпраща не един, а двама космонавти; като нация сме 6ти в света да изпратим човек в космоса. През 80-те години България става трета страна, след САЩ и Русия, производител на харна за космонавти. Междувременно произвеждаме техническо оборудване за руската космическа агенция, като страната е водеща в манифактурата на роботи за източния блок (около 45% от общото производство). 

Изложбата "Космодрум" е един опит да се разгледа културното наследство на космическата ера в България. Аполитичен прочит на "политиките на бъдещето" от нашето минало. Разказ за космическата ни история. Демонстрация на огромната популярност на темата космическо бъдеще в българската култура.

Откриването на изложбата в градската галерия на Варна е на 16-ти март.

Галерия