SAM_3939

SAM_3939

Костантин Луков: В ОбС има удари под кръста, дори и в собствената партия

Костантин Луков е трети мандат общински съветник от листата на ГЕРБ в местния парламент на Бургас.

- Г-н Луков, това е вторият ви мандат като председател на Общинския съвет в Бургас. Какво научихте през първите четири години, което сега прилагате в работата си, докато ръководите сесиите на местния парламент?

- Доста неща се научават, защото родени политици няма. Дори не смея да се нарека политик, защото трябва да си на високо ниво и да имаш поне 15-20 години в политиката. С политика не се занимавах, докато бях в системата на МВР това не беше възможно, защото знаете, че те са деполитизирани и не съм членувал в политически партии. Първата партия, в която членувам след промените, е ГЕРБ. Влизайки в Общинския съвет, в движение започваш да се учиш какво трябва да направиш, как да се държиш, да не вярваш на всичко, което чуваш. Има популистки изказвания, има политическа конюнктура, която е неизбежна. Научих се да бъда принципен и да устоявам това, което считам като вътрешно убеждение. Научих се да бъда по-търпелив, да изслушвам опонентите и по време на дебат да има противопоставяне на тези на едно добро равнище без кавги, защото понякога в ОбС се стига и до скандали.

- С Евгений Мосинов от БСП сте единствените юристи в Общинския съвет от общо 51 съветници. Това помага ли ви, или ви пречи в работата и налага ли се да влизате по време на заседанията на постоянните комисии, когато се разискват теми, касаещи правото?

- Според мен малкият брой юристи е във вреда на Общинския съвет, макар че прочетох изказвания на мои съпартийци, без да цитирам имена, че Община - Бургас има доста юристи и когато решели, щели да им поискат съвет. Това го възприемам с лека насмешка, защото все пак могат да дойдат и да питат и мен. Но мога да отговоря и така: Когато мои съпартийци или колеги от другите политически групи са дошли да ме питат нещо, което касае правото, винаги съм помагал. С оглед качествените решения на ОбС е хубаво тези неща предварително да се изчистят, защото понякога трудно се поправят грешките.

- Вие сте председател на Постоянната комисия по правни въпроси в ОбС. Има ли казуси, за които дори в правото няма еднозначни отговори?

- Има такива казуси, животът е многообразен, обществените взамоотношения също и не винаги правната норма може да реши такива проблеми.

- В предишния Общински съвет ставахме свидетели на използването на доста пиперлив език от страна на представители на опозицията. Това налагаше и вашата активна намеса при тези изказвания и дебати. Тази традиция продължава и сега, макар че сега са по-умерени. Не олеква ли по този начин общинският съветник?

- Визията на Общинския съвет, неговият имидж пред обществеността на Бургас е такава, каквато я сътворят общинските съветници. 51 съветници, замесени от различно тесто, с различна култура, с различно образование, от различни прослойки - и това оказва влияние. Но нали разбирате, че отделните съветници правят имиджа на ОбС? Не го прави председателят. Той може да е лице в определени случаи, но на заседанията са всички съветници. От поведението им зависи имиджът на ОбС. Ако те са конструктивни, дебатират спокойно, няма обиди и изцепки, тогава имиджът ще е на по-високо ниво. Когато се принизяват изказът и поведението, тогава се стига до лош имидж. Това е огледало на обществото, ако щете и на парламента.

Но в сравнение с изминалия мандат 2011-2015 година, сегашният се развива в по-благоприятно направление. Съветниците са по-спокойни. Защо е така - все още няма обяснение. Нека да мине една година и ще видим дали е заради местните избори и резултата от тях, дали затова, че правителството е смесица от различни политически сили, не знам. Ще видим.

- В края на миналата година положихте клетва за трети мандат като общински съветник. Все по-често се заговаря за мандатност при кметовете. Може ли това да касае народните представители, а защо не и общинските съветници? Смятате ли, че е нужно въвеждането на мандатност и при законодателната власт?

- Нямам категоричен отговор, но ми се струва, че всеки сам трябва да си постави мандатност. Ако се чувстваш работоспособен, имаш сили, имаш нови идеи - това важи особено за по-младите съветници. Човек се изхабява, колкото и да твърди обратното. Някой мисли, че работата на съветника е лесна, но не е така, защото се вземат трудни решения, обмислят се, правят се промени и те рефлектират върху гражданите. Това трябва да е лична преценка за всеки. Ако законодателят реши това, ние ще се съобразим.

- В сегашния Общински съвет на Бургас има доста млади хора и по-малко дами на фона на феминизацията, която се забелязва в другите сфери. Политиката все още приоритетна сфера за мъжете ли е?

- Направихме една статистика в Общинския съвет. Средната възраст на съветниците е 48 години. Най-младият общински съветник е на 23 години, а най-възрастният - на 66. От 51 съветници само 8 са жени, което в проценти означава 16% за жените и 84% за мъжете. В ОбС имаме лекари, юристи, учители, инженери, но най-преобладаващата професия е на икономисти и финансисти. 6 от съветниците са със средно образование, останалите са с висше образование. 26 съветници са имали участие и в предишни мандати.

По мое мнение не трябва да се делят съветниците по пол. Има жени, които са по-напористи и по-способни от мъжете да прокарат много идеи и да свършат много работа и обратно. Но това е до човека. Така например в екипа, който работи в ОбС, преобладаващата част са жени, има само един мъж.

Лично аз много по-добре съм се разбирал в работата си с жени, отколкото с мъже.

- В работата си като общински съветник се срещате с бургазлии и се докосвате до различни съдби. Има ли случаи, в които не сте могли да помогнете?

- Имало е такива случаи, разбира се. В приемния ми ден и по пощата срещам различни хора, получавам доста странни писания, които събирам. Последното писмо беше от стрелеца от Лясковец*. Писмото му е дълго 8 листа. В него той поставя различни въпроси, но те не са от компетенциите на Общинския съвет. В страната си има правораздавателни органи и те вземат отношения по дадени случаи.

- Само до вас ли е адресирал писмото?

- Предполагам, че е писал и до други общински съвети, не съм правил справка. В приемния ми ден идват какви ли не хора. Стремя се да изслушам с много търпение хора, които искат "да си начешат езиците".

- Наясно ли са хората - и в частност бургазлии, какво представлява Общинският съвет и какви са му правомощията?

- Мисля, че не са наясно и това е големият проблем. Една статистика сочи, че гражданите на България не са запознати с правата си, със задълженията си и с институциите. Те не знаят коя институция с какво се занимава. Общинският съвет е местен орган на законодателната власт и той взема решения и приема наредби, а изпълнителната власт е в лицето на общинската администрация и кмета. В приемния ден, когато проблемът на гражданина не е от компетенцията на ОбС, викам служители от администрацията, за да дадем отговор. 

- В този случай чия е вината - на институциите и в частност на вас като представител на местната законодателна власт, че не обяснявате добре как функционират институциите, или на гражданите, че не се интересуват от това?

- Може би и на двете страни. Може би са нужни повече разяснения. Новият сайт на Общинския съвет е разработен добре и сме се постарали да обясним дейността на местния парламент, на институциите. Ако гражданите имат търпението и желанието да отворят сайта и да прочетат, ще разберат. Тук важна е ролята и на училището, и на университета. Трябва да имаш обща правна култура без значение в кой университет и каква специалност учиш - да се знае разделението на властите и коя с какво се занимава, кое е местното самоуправление и с какво се занимава.

- Като председател на ОбС - Бургас общувате с колеги от цялата страна. Има ли практики от другите съвети, които са ви харесали и може да ги приложите и тук?

- Има две сдружение - едното е Националното сдружение на общините в Република България, в което община Бургас членува, а другото сдружение е само на председателите на ОбС. В първото - НСОРБ, имаме двама представители - кметът на общината и председателят на ОбС, в случая аз. Във второто сдружение, което наскоро навърши 10 години от създаването си, бургаският Общински съвет е член от 2 години. Предишният председател не е изявил желание да членува. След като аз бях избран за председател на ОбС - Бургас, прецених, че е необходимо да го направя. В това сдружение се обменя опит и се решават важни за общинските съвети въпроси, които са злободневни. Ако в Бургас няма сблъсък между кмет и председател на ОбС, то на много други места този проблем съществува по една или друга причина - дали защото двамата са от различни политически сили, дали защото не могат да се разберат и т.н.

- Ваши колеги от предишни общински съвети станаха депутати. Вас изкушава ли ви идеята да положите клетва в сградата с надпис: "Съединението прави силата"?

- На този въпрос отговарям така - по-добре пръв на село, отколкото последен в града. Номиниран съм бил за листата на ГЕРБ за парламентарните избори, но винаги съм си правил отводи. Първият път беше, защото вече бях поел председателското място в Общинския съвет и щеше да е глупаво да се кандидатирам и да оставя работата наполовина. Мандатът на председателя, също като на общинския съветник, е четири години и човек трябва да го завърши, освен ако не считам, че съм толкова ценен кадър, че трябва да отида в София да творя закони. 

- За какво не ви стига времето?

- Имам един внук и една внучка и времето не ми стига за тях.

- Какво успявате от личния си живот да оставите скрито от хорските очи?

- Повечето неща. Не обичам да се говори за личния ми живот. Той не касае моите задължения. Има и морални норми и когато се занимаваш с политика, трябва да се съобразяваш, но не давам повод да бъда обсъждан.

- Колко тесен е кръгът на приятелите ви, които познават вашата същност?

- Най-близките ми приятели. Това са истинските приятели, а те са малко в живота.

- Предполагам, че сте ги отсяли през годините?

- Да, имам опита да го правя. Мога да кажа една случка в тази връзка. Преди да напусна по собствено желание системата на МВР, имах един сблъсък с ръководството, тогава ме бяха отстранили за известен период от време. Никой не вярваше, че ще се върна. Водих си съответните дела. Тогава бях на висок пост в системата на МВР през тези мътни времена - 1992 година. При тези постове се създават много приятелства, но те не са истински. И когато бях отстранен и близо два месеца и половина се пекох на плажа, защото беше лято, и никой не вярваше, че ще се върна, тогава разбрах кои са ми истинските приятели. Най-близките останаха до мен.

- Добавихте ли нови приятели към този кръг през годините?

- Да, разбира се. В моята адвокатска професия създадох нови контакти, не че това съсловие също не жужи. Имам и нови приятелства, откакто се занивавам с политика и това е неизбежно. Но гледам да бъдат истински приятелства, защото приятели много, за да им свършиш услуга, но иначе са малко.

- Сред членовете на Общинския съвет имате ли по-близки хора? Може ли да пиете кафе с някои от тях, без да говорите за политика?

- С повечето мога да пия кафе, но не мога да кажа, че са ми приятели от тесния кръг. Защото и тук има удари под кръста, дори и в собствената партия и извън нея, което е нормално. Но нямам такъв приятел от общинските съветници в най-близкия ми кръг. Уважавам тези съветници, които уважават и мен. И много басма не цепя. Аз съм такъв.

* Стрелеца от Лясковец наричат 54-годишния Петко Петков, който стреля и уби баретата Емил Шарков по време на акция, след като се беше барикадирал в дома си. Петков излежава доживотна присъда в затвора във Велико Търново.