Николай Василев е номиниран за министър-председател на кабинета на Има такъв народ

Николай Василев е номиниран за министър-председател на кабинета на Има такъв народ

Лидерът на партия "Има такъв народ" предложи свой проектокабинет. За министър-председател той предлага Николай Василев - вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски в периода 2001-2005 година. Трифонов заяви, че няма да прави коалиционен кабинет и, че е готов за връчването на мандата от страна на президента Румен Радев. В него липсва номинация за министър на околната среда и водите.

Слави Трифонов предложи кабинет с премиер Николай Василев

Мария Бойчинова - министър на финансите. Тя е работила във фирмата на Николай Василев, пише 24 часа. Била е главен финансов анализатор и член на Съвета на директорите на „Експат асет мениджмънт“, а Василев е бил главен изпълнителен директор на компанията. Завършила е колежа „Васар“ в Ню Йорк и Лондонското училище по икономически науки.

Любомир Дацов - министър на икономиката. Завършил е УНСС. Бил е зам.-министър на финансите в кабинета на Симеон Сакскобургготски, в който вицепремиер бе номинираният сега за премиер на кабинета на „Има такъв народ“ Николай Василев. Като заместник на Милен Велчев Дацов отговаря за бюджетната политика и еврофондовете. Той е инициатор и координатор на въвеждането на програмното бюджетиране в България. Дацов е човекът, изработвал всички държавни бюджети на страната ни от 2001 г. до 2009 г., а между 1992 г. - откогато работи в  Министерството на финансите - до 2000 г. е част от екипа, който подготвя бюджетите на държавата.

Наталия Митева - министър на образованието и науката. Завършила е Колумбийския колеж в Южна Каролина с магистратура по публични политики от Мерилендския университет в САЩ и допълнителни квалификации от Колумбийския университет и от бизнес департамента на Оксфордския университет.

Има 10-годишен опит в сферата на образованието и иновациите. Тя е мениджър образование и социално въздействие в „Телелинк Бизнес Сървисис“, а преди това близо 10 години е програмен директор на „Добро образование и работни умения“ във фондация „Америка за България“.

Красимир Ненов - министър на енергетиката. Той е изпълнителен директор на „Контур Глобал Марица Изток 3“ от март 2017 година.

Велислава Петрова - министър на здравеопазването. Завършва средното си образование в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, където получава златна диплома за пълно отличие. Висшето си образование продължава във Великобритания, където завършва бакалавър по "Микробиология с година в индустрията" в Университета в Бристол. Имунолог по професия.

Михаела Лашова - министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя е финансист и мениджър. Има магистърска степен по финансов мениджмънт от City University – Сиатъл и бакалавърска степен по финанси от университета на Илинойс, Чикаго (САЩ). Посланик е на Кралската институция на оторизираните оценители RICS за България, Северна Македония и Сърбия. Лашова оглавява отдела за Инвестиционно консултиране и оценки във Forton - водеща консултантска компания в сектора на бизнес имотите и стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България. Има 5-годишна кариера и в UniCredit Лизинг. 

Христо Алексиев - министър на транспорта и информационните технологии - министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков от 2017 година

Ивайло Кожухаров - министър на туризма. Има бакалавърска и магистърска степен по „Икономика и организация на туризма“ в Икономическия университет в морския ни град. Малко по-късно завършва и магистратура по „Маркетинг“ в УНСС, гр. София. Още докато учи, започва работа като рецепционист в Албена. Едва 23-годишен става управител на четиризвезден хотел с 250 стаи и над 100 души персонал в същия комплекс. 

Пламен Абровски - министър на земеделието и храните. Участва в Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС както и в различните работни групи към Съвети и Комитети към ЕК развива компетенциите му по отношение на водене на преговори, комуникация с чуждестранни делегации и начините на вземане на решения.

Теодора Генчовска - министър на отбраната. Тя е е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник е на Военната академия и е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната ѝ кариера започва в генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на Отдел НАТО и ЕС в министерството на отбраната. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. 

Лилия Иванова - министър на труда и социалната политика. Юрист по образование. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски“.

Станислава Армутлиева - министър на културата. Тя е музикален продуцент.

Петър Илиев - министър на правосъдието

Радостин Василев - министър на младежта и спорта. Адв. Радостин Василев има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство. През последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право

Антония Валентинова - министър без портфейл отговарящ за ромските въпроси. Антония Валентинова е четвърто поколение интегрирани роми. Майка ѝ е инженер, записва я в училище без роми, за да получи адекватно образование. Мечтата на родителите ѝ е дъщеря им да учи в чужбина, но тя избира медицината.

Приета е едновременно в три медицински университета – в София, Плевен и Варна, с много висок бал. Избира да учи в столицата.

Ради Найденов - вицепремиер и министър на външните работи. Найденов дипломат от кариерата. Завършил е Университета за национално и световно стопанство. Специализирал е в Германия, Франция и САЩ. Бил е извънреден посланик в Швейцария, Лихтенщайн и е ръководил посолството ни в Берн. Ради Найденов е бил зам.-министър на отбраната в правителството на Симеон Сакскобургготски от 2001-2002 г. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя, който по онова време е Сакскобургготски.  Найденов е министър в служебното правителство на Огнян Герджиков от 2017 г.

Николай Радулов - вицепремиер и министър на вътрешните работи. Той е експерт по сигурността. Завършил е Академията на МВР и Академията на Министерството на отбраната "Г.С.Раковски". Има и допълнителна квалификация в САЩ и Великобритания. Доктор е по философия и доктор по национална сигурност. Преподавател е по национална и международна сигурност. Автор е на множество публикации по темата. Николай Радулов е бил главен секретар на МВР в правителството на Иван Костов.