Сривът в системата на пощата продължава втори ден

Сривът в системата на пощата продължава втори ден

Втори ден работата на "Български пощи" ЕАД с клиенти в цялата страна е затруднена, заради срив в системата им. Както "Черноморие" вече писа, затруднено е обслужването на гишетата. Днес пенсии и добавки се изплащат (предимно на едно гише във всек иклон на пощата и само по местоживеене), но не се приемат и обработват пощенски пратки - писма, колети, не могат да бъдат платени и битови сметки.

"Информационни системи на Български пощи бяха обект на сериозна кибератака в събота, 16 април 2022 г. Няма да има прекъсване в изплащането на пенсии, социални помощи и еднократни Великденски добавки в пощенските станции в цялата страна. Ще се доставят и вътрешни пратки без наложен платеж. В резултат на кибератака са възможни затруднения в използването на само част от услугите на Български пощи.

Кибератаката беше установена бързо и незабавно бяха взети мерки, като беше осигурен и ресурс на държавната облачна инфраструктура за прехвърляне на системите на Български пощи. Екипите на компетентните институции работят по анализ на злонамерените действия и оценка на засегнатите системи", това съобщение беше качено в сайта на "Български пощи" ЕАД на 18-ти април. Въпреки уверенията от страна на Пощите, затруднения с всички услуги, които предоставят има. Никой не е в състояние да се прогнозира дали системата ще заработи преди празниците (дните от 22-ри до 24-ти април в страната са почивни, заради Великден б.а.).

От едно от електроразпределителните дружества в страната призоваха клиентите си да използват други възможности за заплащане на електроенергията си, тъй като проблема в системата на "Български пощи" затруднява плащането в брой. Този начин на заплащане на ток, вода, мобилен телефон се използва масово от българите. Невъзможността да си платят сметките създава допълнително напрежение и за клиентите, и за работещите в пощата. Затова в момента е сериозен напливът пред офисите на частни фирми, където плащането на битови сметки е възможно и е алтернатива на услугата, която предоставят от пощата.

Пренасочване на клиенти от пощата има и към двете големи куриерски фирми у нас, който доставят колети и пратки. Цената на услугата там обаче е в пъти по-висока в сравнение с тази в пощата. За сравнение изпращането на препоръчано писмо в плик формат А5 в "Български пощи" струва 1.30 лева. За същото писмо в частна куриерска фирма ще ви вземат 8 лева.

Основните губещи от кибератаката срещу "Български пощи" са техните клиенти - физически и юридически лица, които са възпрепятствани да си платят сметките, да изпратят пратка или писмо, да си получат пенсиите. В същото време губи и държавното дружество, което не може втори ден да реализира приходи, заради невъзможността да изпълнява предлаганите услуги.

От друга страна печеливши са куриерски фирми, които предоставят същите услуги на значително по-високи цени. Една от тези фирми е на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев. Затова е странно, че от "Български пощи" отказват официално да коментират случилото се с изключение на съобщението, качено в сайта им. Няма коментар и от ведомството на министър Събев, което е принципал на държавното дружество.