Истински италиански сладолед от шамфъстък се предлага на фермерския базар пред Съдебната палата. Снимки Авторът

Истински италиански сладолед от шамфъстък се предлага на фермерския базар пред Съдебната палата. Снимки Авторът

Крафт джин, български шафран и сладолед от шамфъстък са сред деликатесите, които могат да видят и опитат бургазлии на фермерския базар пред сградата на Съдебната палата. Повечето от производителите ще са в Бургас до понеделник включително. Предвид горещото време, сладоледът се радва на най-голямо внимание и особено този от шамфъстък. Основната суровина идва от Сицилия, град Бронте. Именно там се отглежда най-ценният сорт от тези ядки, а слодоледа произведен от тях е известен като "зелено злато". Вкусът е мек и деликатен, типично италиански. Бургазлии и гостите на града, които посетиха първото издание на "Street food & Art festival" вече имаха възможност да опитат от този вкус, а собствениците на пътуващата джелатерия обещават и топъл сладолед за предстоящите студени месеци.

Освен сладоледът, друга изненада за небцето е шафранът на Стоян Дурков от Девин. Оказва се че най-скъпата в света подправка изключително харесва Родопите, което прави възможно културата да расте там. Отглежда се биологично и много трудоемко, поради което и цената на шафрана е висока. Българският вариант по нищо не остъпва като вкус и качества на този от Близкия Изток, където има дългогодишни традиции в отглеждането му. Освен подправка обаче шафранът има и лечебни свойства. Той е много полезен за диабетици, като понижава нивата на кръвната захар.  

Фермерският базар в центъра на Бургас предлага и интересни напитки, сред които вино от био череши и крафт джин. Високо алкохолното питие вече набира скорост и сред почитатели из нощните клубове по Черноморието, а скоро питието получи и сребърен медал на Международен конкурс за вино и спиртни напитки. Произвежда се от 19 билки и освен традиционния вариант, джинът се предлага и като ликьор от трънки, дренки, както и зимен вариант.

Мед и пчелни продукти, биокозметика, както и чипс от сушени плодове са сред останалите продукти на базара.

Галерия