DSC_1326

DSC_1326

Красимира Маркович: Дебатирам с лекота и с мъже, и с жени студентка, учи специалност "Киноизкуство".

Красимира Маркович е втори мандат общински съветник от ГЕРБ в Общинския съвет на Бургас. Председател е на постоянната Комисия по бюджет и финанси в местния парламент.
- Г-жо Маркович, председател сте на Комисията по бюджет и финанси в ОбС - Бургас. Как една дама успява да се справи с финансите на една община, каквато е Бургас?
- Това е предизвикателство за мен. Материята не ми е непозната, защото съм работила като главен счетоводител в държавно предприятие. Така че съм се занимавала точно с бюджет. Работила съм и като финансист в големи частни компании.
Работим заедно с общинската администрация. Този процес е взаимно свързан! Общинският съвет и нашата комисия в частност сме в помощ на общинската администрация.
- Как успявате да убедите вашите колеги в комисията, че предложенията, които правите, са разумни, предвид на това, че вие все пак познавате добре тази материя? На последната сесия на Общинския съвет например, когато бе дискутирана цената, на която да бъдат продадени две общински жилища, вие настоявахте да не бъде увеличена цената, а да се запази тази, която е предложена от общината.
- Не трябва на всяка цена да се гледа само какви средства ще получиш при една продажба. В конкретния случай става въпрос и за нещо друго. Това са общински жилища, чиито наематели са изявили желание да ги закупят, защото отговарят на изискванията. Ако ние получих Х сума, това не означава, че ще бъдат удовлетворени интересите на общината за определен период. Ние не можем да обезпечим всички разходи по това жилище, които прави общината. Ако обаче има изявено намерение за покупка от страна на живеещия в дадено общинство жилище и ние не го продадем на предложената цена, а я завишим, те спокойно могат да заявят, че се отказват от покупката, понеже новата цена не отговаря на предварително обявената. Тогава разходът става по-голям за общината. Ние - т.е. общината, получаваме един месечен наем за едно общинско жилище в размер на 40 лева. Сумата е крайно недостатъчна, за да бъдат покрити всички разходи, които се правят за поддръжката на този имот, който на всичкото отгоре е и 40-годишен. Предстои тя да бъде преразгледана в Наредбата и колеги работят по измененията на текстовете в нея. Сами разбирате, че има амортизация на елинсталацията, на ВиК инсталацията, на самия апартамент. Има разходи и по отношение на общите части в блока, където се намира общинското жилище, и това не бива да се подценява. И ако направим една равносметка, излиза, че разходът, който прави общината за поддръжката на един стар апартамент, е по-голям, отколкото ако ние го продадем на базата на направената от специалист данъчна оценка. Това е моята логика и се опитах да убедя в това моите колеги.
- Трудно ли ви е в комуникацията с вашите колеги в ОбС, защото вие често пъти сте в центъра на дебатите, в които участват и съветници от вашата група на ГЕРБ?
- Общуването с хора не е лесно. Може би и аз съм малко нетърпелива. Не мога да търпя репликите и изказванията на някои представители от опозицията, както беше в предишния мандат на Общинския съвет. В този мандат нещата са доста по-различни. В предходния ние търпяхме редица нападки. Кой нормален човек би ги търпял? Това, за което съжалявам за предишния мандат, е, че за да убедим определени колеги от опозицията в правотата на дадени докладни записки, бяхме принудени да падаме на тяхното ниво, за да им обясним какво искаме точно да кажем. За това съжалявам. За нищо друго.
- Не се ли притеснявате, че сегашното мнозинство, което имате, плюс подкрепата на Реформаторския блок ще ви преспи, т.е. няма да бъдете активни през следващите четири години?
- Напротив. Ние и в предходния мандат имахме мнозинство. Това е голяма отговорност и тя всеки ден напомня за себе си.
- На предишното заседание на ОбС кметът на община Бургас Димитър Николов сам ви подтикна, като заяви: "Нямам нищо против. Вдигнете наема на общинските жилища". От него ли трябваше да излезе това предложение за промяна в Наредбата, касаеща отдаването на общински жилища?
- Не, това негово изказване беше в резултат на дебата за продажната цена на двете общински жилища. Не съм казала, че ще бъде вдигната наемната цена на жилищата, а че се работи по промяна на Наредбата за определяне на условията за настаняване на крайно нуждаещи се. Мога да взема отношение, когато направените промени от нашите колеги бъдат факт и бъдат на наше разположение, за да се запознаем с тях. Това дойде като идея от Общинския съвет по време на дебатите и оттам се повдигна темата, че Наредбата е стара и трябва да бъде променена.
- Предстоят обществени обсъждания на бюджета на община Бургас за 2016 година. От пресцентъра на администрацията изпратиха до медиите списък с датите и местата за тяхното провеждане. Стряскащото в случая обаче е, че има обединяване на обсъждания на няколко населени места или квартали в един ден на едно място, а не както беше досега - обсъждания във всяко селище от общината и във всеки комплекс. Това няма ли да доведе до по-малко участие от страна на жителите на общината в тези обсъждания?
- Не, това не е стряскащо. Проблемите на отделните съставни селища и кварталите са взаимно свързани. Хората са активни. В течение са на това - какво и къде се случва, и това го казвам от личен опит. В предишния мандат, когато посещавахме нашите избиратели по райони, и по време на предизборната кампания се срещахме с много хора, от разговорите с тях разбирах, че те знаят за какво става въпрос. Това, че обсъжданията на няколко населени места са обединени в едно, не е проблем.
- Да, но това ще попречи на много хора, които нямат физическа възможност или удобен транспорт, да отидат на обсъжданията. Кой ще ги представлява в тези случаи? Кметът на населеното място или на дирекцията?
- Не, не съм съгласна. Който има желание, ще намери начин и ще отиде. Те го правят. Повярвайте ми!
- В последните години, включително и по време на предизборната кампания, представители на различни политически сили изразиха недоволство по отношение на тези обществени обсъждания, защото се правят в часове, неудобни за жителите на общината. Това несъобразяване с възможностите на хората да присъстват на тях не им ли отнема правото да изразят своето становище по даден казус?
- Не, не смятам, че е така, защото обсъжданията започват най-рано в 18.00 часа и той е съобразен в резултат на минали обсъждания. До този час хората се прибират от работа и имат възможност да ги посетят. Последното обсъждане, на което присъствах, беше на новата транспортна схема като част от проекта "Интегриран градски транспорт" и на него имаше доста хора, все работещи.
- Какво е предизвикателството за една жена да участва в местната политика?
- Голяма е провокацията. Не мисля обаче, че трябва да делим политиката - било то местна или държавна, на женска или мъжка. Не съм феминистка, но уважавам човешките права и не мисля, че трябва да се прави разлика между мъжа и жената в политиката. Предизвикателството за жената в политиката би следвало да е същото като за мъжа.
- Като дама имате доста ангажименти - служебни, лични, обществени. Как успявате да ги съчетаете?
- Без да се усетя, ги съчетавам. Не съм се замисляла над това. На този етап успявам. Не съм се изморила все още. Имам сили, а когато усетя, че има умора, ще се отдръпна.
- С кого ви е по-лесно да влезете в дебат - с един мъж или с една жена?
- Нямам проблем да дебатирам и с мъж, и с жена.
- В навечерието сме на един от най-светлите християнски празници-  Рождество Христово. Вие имате особен сантимент към този празник. Защо?
- Това за мен е най-светлият празник, след раждането на децата ми. Така съм възпитана от моите баба и майка. Коледата е денят, в който всички се събираме. Децата се прибират. Създава се празнична и светла обстановка. С удоволствие приготвям коледната трапеза, слагам коледната украса. Независимо че вече сме големи, си разменяме подаръци и всеки се радва. Може би подсъзнателно или съвсем съзнателно правим равносметка на изминалата година, какво се е случило, какво сме успели да постигнем и какво не. На този празник има топлина и уют.
Всяка година в навечерието на празника отделям лични средства, за да помогна на нуждаещи се деца.
- Каква е вашата равносметка за 2015 година в личен план?
- Щастлива съм. Дъщеря ми завърши и сега е студентка. Синът ми се дипломира. Това е моята радост.
- Какви са загубите ви?
- Може би загубата е в това, че имах по-малко време за собствените си деца.
- Какво очаквате от 2016 година?
- Да сме живи и здрави!

Галерия