Кулата на Гьоте се е превърнала в една от атракциите на Франкфурт на Майн. Снимка Авторът

Кулата на Гьоте се е превърнала в една от атракциите на Франкфурт на Майн. Снимка Авторът

Кулата Гьоте във финансовата столица на Федерална Република Германия - Франкфурт, и това лято, въпреки пандемията от корона вирус, събира ценители на изкуството и почитатели на талантливия писател. Йохан Волфганг фон Гьоте е благородник, писател, поет, драматург, учен, полиик. Роден е на 28-ми август 1749 година във Франкфурт на Майн. Родната му къща е разрушена през Втората световна война. Днес тя е възстановена и в нея могат да се видят оригинални предмети, мебели, книги, собственост на фамилията Гьоте.

Франкфурт почита Гьоте и с музея, и с дървената кула, която се издига в града. Тя е висока 43 метра и е сред туристическите забележителности. 

"Кулата зове" е мотото на празниците на открито, които се проведоха в средата на август във Франкфурт на Майн. Заради корона вируса летните празници на финансовата столица на Европа се принесоха от площадките около река Майн в зелената горска местност в близост до квартала "Заксенхаузен". За местните кулата Гьоте или Кулата на Гьоте е символ на града. Тя се свързва с местата, където поетът и философ Йохан Волфганг фон Гьоте се е вдъхновявал да твори.

Кулата е създадена през 1936 година от Гусев Герст и до 12-ти октомври 2017 година съществува в оригиналния си вид. През нощта на 12-ти октомври същата година избухва пожар. 43-метровата кулата изгаря. Огнеборците спасяват съседните сгради. След няколко години кметството на Франкфурт на Майн отново възстанивява кулата на Гьоте. Сега тя отново е атрактивно място за културни празници, туризъм, спорт и релакс на открито.

От площадката, с която завършва кулата се разкрива невероятна гледка към града. Сега тя е затворена за посетители, заради пандемията.