Култовата постановка ще се играе този петък в Кукления театър в Бургас

Култовата постановка ще се играе този петък в Кукления театър в Бургас

Култовата постановка "Секс, наркотици и рокендрол" на театър "Българска армия" гостува в Бургас на 12-ти май. Спектакълът се играе успешно вече 30 години.

Домакин на събитието ще бъде Кукления театър в морския град, а билетите са в продажба на каса НХК. Организаторите се шегуват, че представлението е играно толкова много пъти, че никой не знае колко са точно. Знае се обаче дебютът на творбата – преди 30 г., през далечната 1992-а, в театъра на НДК. Първоначално, замисълът бил спектакълът да се играе от само един актьор. Впоследствие обаче, компанията се увеличава до трима - проф. д-р Ивайло Христов, Добрин Векилов - Дони и Костадин Георгиев - Коцето Калки. През изминалите 30 години, докато творбата неспирно се поставя на сцена, се случват много неща. Касетките, черно-белите телевизори, трабантът, дъвките "Идеал" и чантите за пазаруване, тип "мрежичка", отстъпват място на мобифоните, интернет и жълтата преса. Магистрала "Хемус" се сдобива с още няколко километра, Христо Стоичков печели "Златна топка", а България влиза в НАТО.

Промени търпи и самото шоу. През времето всеки от участващите в него добавя по нещо от себе си. Текстът обаче, продължава да е повече от актуален и според замесените в творбата, ще продължи да е така и занапред. В годините и тримата актьори включват нови детайли-изненади в сценария на спектакъла. По време на едно от представленията в операта в Русе, Калки и Дони се появяват пред публиката с колело, което са намерили зад сцената минути преди да се качат на нея. Друг път пък изнасят пред публиката купена от магазин за парти артикули мърдаща кървава ръка, за да "удовлетворят глада" на Ивайло, тъй като в спектакъла има епизод с подобен сценарий. Излизали са на сцената с най-различни реквизити и перуки, намерени случайно зад кулисите, като целта е била една - да изненадат приятно аудиторията и да се пошегуват с нея.

Как определят тримата от запаса посланието на "Секс, наркотици и рокендрол"? Трудно им е да определят. Но са единодушни, че щом дадено представление провокира у аудиторията въпроси за живота и тя сама поиска да намери отговорите, значи, че то безспорно е успешно.

Постановката е една истинска класика, която вече 30 г. печели сърцата на публиката. Сцената е Куклен театър - Бургас, денят 12-ти май (петък). Билети в НХК.