Творби на Христо Явашев - Кристо са част от експозицията на галерия Квадрат 500. Снимки Авторът

Творби на Христо Явашев - Кристо са част от експозицията на галерия Квадрат 500. Снимки Авторът

Националната галерия "Квадрат 500" бе открита пролетта на 2015година като част от Галерията за чуждестранно изкуство и Националната художествена галерия, в сърцето на София зад катедралния храм "Свети Александър Невски". Днес, четири години след това, 28-те зали на арт пространството предлагат на посетителите една красива среща с творбите на автори като Недко Солаков, Лика Янко, Енчо Пиронков, Христо Явашев - Кристо, Георги Божилов - Слона, Димитър Казаков - Нерон, Владимир Димитров - Майстора, Цанко Лавренов и ред други майстори на четката от по ново време. Половината от изложените произведения са на български автори, а другата представят изкуство от Европа, Азия, Африка и Америка.

Покойният вече академик Светлин Русев е автор на концепцията и подредбата на творбите. 

Редом до изброените вече автори от тази есен в "Квадрат 500" са представени и културни артефакти и творби на изкуството от Индонезия. В зала 20 на галерията за постоянно са изложени бижута от различни етноси и острови, церемониални съдове съдове, кукли от индонезийския традиционен театър на сенките. Впечатление правят две големи пана ръчно рисуван текстил - батик, национална гордост на Индонезия и от 2009 г. обявен от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. 

Друг акцент в галерията е вътрешното й дворно пространство с наредени скулптури от различни автори. Там все още предстои да бъде изградена четвъртата стена на квадрата.

Българският Лувър, както стана известен "Квадрат 500", развенчава мита, че държавните галерии са едни меланхолични и сиви пространства, в които рядко влиза друг, освен работещите служители там. Тук кипи живот. Има посетители на всякаква възраст и от различни националности, дошли да се докоснат и вдъхновят от творбите на художниците. Изложбените зали са добре поддържани и приветливи. Разхождайки се в тях зрителят може за момент дори да изгуби представа, къде е и да се принесе в някоя световна столица на изкуство. Но защо и София да не бъде такава?

Галерия