КЗД дойде почти в целия си състав за срещата в Бургас. Снимки Лина Главинова

КЗД дойде почти в целия си състав за срещата в Бургас. Снимки Лина Главинова

Комисията за защита от дискриминация ще проверява достъпността на средата на сградите на иституциите, както и на плажовете. Националната кампания "Достъпна България" стартира на 3-и декември 2017 година и ще обхване всички градове в страната. Почти целият състав на КЗД взе участие в срещата с представители на различни институции в Бургас. Форумът се проведе в сградата на Областна управа, която се оказа, че не е достъпна за всички хора с увреждания. Рампата не е пригодена за различните видове инвалидни колички. "Ще извършим проверка", обеща областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

"Освен негативната страна, ще покажем и добрите примери", обеща председателят на КЗД Ана Джумалиева. Ще бъде проверявана и достъпността на черноморските плажове. "В концесионните договори трябва да има клауза, която ги задължава да осигурят безпрепятствен достъп на хората с увреждания до плажа и морето", обясни Джумалиева.

Членовете на Комисията ще проверяват Агенциите за социално подпомагане, училищата, банките, болниците и други обществени сгради. Бургаският юрист Златина Дукова, която е член на КЗД ще отговаря за региона.

Галерия