Травиата може да бъде гледана на 28-ми февруари. Снимки Държавна опера Бургас

Травиата може да бъде гледана на 28-ми февруари. Снимки Държавна опера Бургас

Лауреати от първото издание на националния конкурс за млади оперни певци и международно участие "Стоян Попов" излизат на сцената в операта "Травиата". Под палката на маестро Иван Кожихаров на сцената на Бургаската опера на 28-ми февруари, вторник, от 19 часа излиза цяла плеяда прекрасни млади оперни артисти.

В емблематичната за оперното творчество роля на Виолета Валери, разкъсвана от сърдечни драми с трагичен оттенък, влиза красивото младо сопраното Виктория Мелник, лауреат на първото издание на конкурса "Стоян Попов". Виктория заслужи правото си да участва в спектакъл на Бургаската опера, като носител на втора награда при жените от конкурса, в който взеха участие над 50 певци от 8 държави.

Дебют в ролята на Алфред Жермон прави младият многообещаващ тенор, който отскоро е солист на Бургаската опера и вече има няколко запомнящи се изяви - Андрея Мирчев.

В образа на Жорж Жермон влиза лауреатът от същия конкурс - баритонът Матеуш Михаловски, Полша, носител на първа награда при мъжете.

В ролята на Флора Бервоа, която, заедно с Виолета Валери, блести в светското общество на Париж от средата на XIX век, влиза мецосопраното Йоана Кадийска, лауреат на конкурса "Стоян Попов", носител на първа награда при жените.

Режисурата на "Травиата" е на доц. д-р Александър Текелиев и съчетава оригинални похвати и нестандартен подход към изграждането на образите в драматичния сюжет по романа на Александър Дюма - син "Дамата с камелиите".

Атрактивна и съдържаща иносказателен заряд е сценографията на Каталин Арборе от Румъния, в която се използват огледалните образи – като символика на метаморфозите в човешката душа и единството на светлото и тъмното начало в цялостния облик на една личност.

В "Травиата" участват артистичните състави на оркестър – с концертмайстор Христо Белчев, хор – с диригент Невена Михайлова и балет – хореография – Галина Калчева, репетитор Марина Змеева. Помощник-режисьор на постановката е Лина Пеева.

Галерия