Още четири болници в Бургас ще приемат пациенти с корона вирус. Снимката е илюстративна

Още четири болници в Бургас ще приемат пациенти с корона вирус. Снимката е илюстративна

Увеличиха болничните легла в област Бургас за лечение на по-леки случаи на COVID-19. Към днешна дата броят им е 219. Още четири лечебни заведения се включват в борбата с пандемията -  МБАЛ "Лайф Хоспитал", МБАЛ "Д-р Маджуров", МБАЛ "Сърце и мозък", КОЦ - Бургас. Това стана ясно на редовно заседание на Областния щаб за борба с COVID-19, което се проведе днес в Областна администрация.

По данни на Регионалната здравна инспекция в Бургас 15 са болничните заведения на територията на област Бургас, които приемат за лечение болни от COVID-19. Броят на интензивните легла е 67 (от тях 14 за COVID болни), а тези за по-лека форма на протичане на болестта - 219. Отново по данни на здравната инспекция към настоящия момент са регистрирани 1600 случая на  положителни за  COVID-19. От тях 128 са хоспитализирани в болнични заведения, 737 са на домашно лечение, 709 е броят на излекуваните, 25 са починалите. На този етап са преустановени плановите операции, но плановият прием на пациенти продължава.

53 учители от училищата в област Бургас и 9 в детски градини са с положителни проби за COVID-19, 48 са положителните  ученици. Запазва се добрата тенденция от минали седмици, а именно малък е броят сред най-малките, дали положителни резултати за заболяването - 2. Карантинираните ученици са 962, а броят на карантинираните деца в детски градини  е 168. 

Засилени проверки за спазване на мерките извършват от Областна дирекция на МВР на територията на област Бургас. Само за седмица са проверени 145 магазина, 21 заведения, МОЛ-те, игрални зали. Съставени са 32 протокола и 13 акта. 

Членовете на щаба, сред които и 13-те кмета на общини в област Бургас, изказаха противоположни мнения относно необходимостта от въвеждане на по-строги мерки. В тази връзка всеки от тях ще има правото да въвежда мерки по места, спрямо спецификите на конкретната община, броя на заболелите и др. Допълнителни общи мерки, които да са в сила за всички общини, на този етап няма да бъдат вземани.