Гражданите могат да подават сигнали в Общината. Снимки Община Бургас

Гражданите могат да подават сигнали в Общината. Снимки Община Бургас

Лепиш плакат по стълб или дърво в Бургас - плащаш глоба от 50 лева. 21 акта са съставени от началото на годината за поставяне на рекламни съобщения за различен вид събития, услуги и стоки върху дървета, улични стълбове, сгради, ел. табла, огради и др. нерегламентирани места на територията на община Бургас, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Последният задържан нарушител е хванат преди ден, в момент на разлепване на съобщения за ремонти, от служителите на дирекция "Управление на кризи, обществен ред и сигурност". Общинските инспектори са премахнали 150 броя от същите листовки, поставени от лицето на нерегламентирани места по улиците "Александровска", "Македония" и "Цар Симеон I". За нарушението му е съставен акт в общ размер от 7500 лева.

Най-честите нарушения са свързани с лепене на съобщения и листовки за ремонт на покриви, изкупуване на стари вещи и теглене на кредити, а обичайните места са централните булеварди и улици на града - "Александровска", "Алеко Богориди", "Христо Ботев", "Фердинандова", "Княз Борис I" и др.

Нарушителите са предимно лица, живеещи в съседни на Бургас общини, като Средец, Ямбол, дори от Самоков и др., които търсят препитание в морския град.

Глобата за поставяне на външна реклама на нерегламентираните за това места, според Наредбата за рекламната информационна дейност на територията на община Бургас, е в размер на 50 лв. за всеки поставен плакат, афиш, листовка или друг информационен елемент.

Добрата новина е, че ръстът на тези нарушения в Бургас намалява. За 2018 г. броят им е едва 44, докато през годините назад е видимо по-голям: за 2017 г. са 75, 2016 г. - 117, а 2015 г. - 223. Съставените актове също показват положителна тенденция - за 2018 г. са в размер на 34 150 лева, а за 2017 г. - 81 750 лева.

Гражданите, които станат свидетели на подобни нарушения, могат да сигнализират веднага на дежурния телефон в Община Бургас - 056 841 560, за да могат инспекторите да реагират своевременно.

Общинска администрация призовава още веднъж всички, които искат да поставят подобни съобщения, да ползват регламентираните за тази цел места, като афишни колонки и информационни табла. Такива има поставени на ул. "Фердинандова", "Христо Ботев", "Княз Борис I" и др.

Галерия