Поскъпването ще се отрази, не само на джоба на бургазлии, които ползват градския транспорт, но и на фирмата, защото ще има и отлив на пътуващи, смята Господинов. Снимка Лина Главинова

Поскъпването ще се отрази, не само на джоба на бургазлии, които ползват градския транспорт, но и на фирмата, защото ще има и отлив на пътуващи, смята Господинов. Снимка Лина Главинова

Със свое решение Общинският съвет на Бургас вдигна цената на билета за градския транспорт. От 1-и декември пътуващите плащат по 1.30 лева за билет за еднократно пътуване. Поскъпването е с 30% и бе поискано от управителя на общинската фирма превозвач "Бургасбус" ЕООД Петко Драгнев.
Скокът в цената на билета в Бургас предизвика реакция от страна на опозицията в местния парламент в лицето на БСП. Срещу нея се обяви и общинският председател на столетницата в морския град Живко Господинов. Това обаче не оказа влияние върху решението на ОбС. Съветниците гласуваха направеното предложение с с 37 гласа "за", 4 "против" и 4 "въздържал се".

- Г-н Господинов, вие се обявихте срещу предложението за повишение на цената на билета. Това само политическа позиция ли бе?
- Не. Изразявам мнението на нашите членове и симпатизанти. Проведохме срещи в клубовете ни в Бургас и хората, с които се срещнахме изразиха своето негативно мнение срещу поскъпването на цената на билета.
Според мен, това ще се отрази, не само на джоба на бургазлии, които ползват градския транспорт, но и на фирмата, защото ще има и отлив на пътуващи. Ако не се промени транспортната схема, ще расте броят на хората, които ще спрат да пътуват с автобус и ще предпочетат да се върнат към използването на личния си автомобил.
- Какъв, според вас е ефектът, който се цели с това увеличение?
- Това не може да бъде ефективна мярка, а напротив. Трябваше да се преработи схемата и тогава да се промени цената на билета.
Липсва реална икономическа обосновка на предложението и яснота относно финансовите резултати на общинското предприятие. До колкото знам за първи път от години то е на загуба. Нямаме отговор на въпроса: Как от едно от най-печелившите общински фирми с толкова много активи в миналото да бъде губещо днес.
- Кой трябва да понесе отговорността за скока на цената?
- Бургазлии трябва да са наясно, че ГЕРБ носи отговорността за поскъпването на цената на билета. Нашите съветници не подкрепихме докладната. Като партия сме против налагането на новата цена на билета чрез силов подход и без икономическа обосновка.