За първи път кандидатите ще попълват декларация за лоялност, каза Живко Господинов (вляво). Снимка Лина Главинова

За първи път кандидатите ще попълват декларация за лоялност, каза Живко Господинов (вляво). Снимка Лина Главинова

Не случихме на гражданска квота. Въпреки това няма да се лишим от тези места в листата ни за предстоящите местни избори. Това заяви общинскиет председател на БСП в Бургас Живко Господинов в отговор на въпрос на "Черноморие". Преди почти четири години в ОбС в морския град от листата на коалиция "БСП за България" влязоха петима съветници, като двама от тях са гражданска квота - Бенчо Бенчев и Стоян Колев. Двамата обаче се отцепиха от партията, с чиято листа влязоха в ОбС и станаха част от групата "Заедно за Бургас", която бе сформирана в края на миналата година. Така БСП разчита само на трима съветници - Чанко Мирчев, Кирил Петков и Радослав Петков, който също е гражданска квота.

"Взели сме си поука от случилото се. Ще накараме всички кандидати за общински съветници да подпишат декларация за лоялност към партията без значение дали са партийни членове или гражданска квота. Това важи и за кандидатите ни за кмет на община и на населени места", допълни Живко Господинов.

До 7-ми юли продължават номинациите за съветници и кметове. До 15-ти юли ще стане ясно кой ще участват в избора. На общинската конференция, която е насрочена за 20-ти юли, номинираните и попълнили декларации за участия ще бъдат гласувани. Предложенията ще бъдат утвърдени от Изпълнителното бюро на партията.