Лора Янева дойде на откриването със съпруга си и дъщеричката им София. Снимки Николай Недев

Лора Янева дойде на откриването със съпруга си и дъщеричката им София. Снимки Николай Недев

Младата и талантлива бургаска художничка Лора Янева стана първият носител на голямата награда на галерия "Бургас". Отличието на името на Румяна Куртлакова, която ръководеше дълги години първата частна галерия "Бургас" в морския град, се връчи за първи път на церемонията по откриването на изложбата "Осми март". "Руми я няма, но тя е в сърцата и душите ни. Бе прекрасен човек. Тази изложба е в нейна памет. Тя бе човекът, който участваше винаги в оформянето на изложбата за Осми март, на жени - художнички от Бургас и региона. Тя се радваше на тази изложба и на всички авторки участнички в нея", сподели Вили Тодорова, уредник на галерия "Бургас".

Голямата първа награда "В памет на Румяна Куртлакова" се връчва за първи път. Тя ще стане традиционна и ще се дава винаги в навечерието на Международния ден на жената. Тазгодишната носителка - Лора Янева е една от 30-те авторки, представили свои творби – живопис и графика в празничната изложба в галерия "Бургас". За събитието тя бе дошла със съпруга си и двумесечната си  дъщеря София. Централно място в арт пространството на частния салон заема картината на Лора - "Символ1". Ценителите на изобразителното изкуство ще видят творби на художнички от няколко генерации. Сред тях са доайенката на бургаската художествена гилдия Райна Рачева до една от най-проспериращите млади художнички у нас и в чужбина  Анамария Коева. Сред другите участнички са Пепа Седларска, Лидия Кунева, Елисавета Ангелова, Мария Алексиева, Цветанка Цветанова, Татяна Сердюк, Нели Новакова, Юлия Красовска, Златка Коева, Жулиета Колева и др.

На тазгодишното 18-то издание на изложбата "Осми март" бяха раздадени традиционните награди. Първа награда отиде при Анна Михайлова, втора награда получи Райна Рачева, а третата бе дадена на поморийската художничка Софка Желева. На откриването на изложбата "Осми мартт" в галерия "Бургас" присъстваха много от авторките - участници в експозицията, както и бизнес дами, не липсваха представители и на силния пол. Събитието уважиха Севдалина Турманова - председател на Общинския съвет в Бургас, Витка Вълчева - зам.-председател на Търговско-индустриалната камера в Бургас.

Изложбата може да се види до началото на месец април. За тези, които все още не са направили подарък за любимата дама на сърцето си, както и за именниците, които празнуват на Цветница, остава възможност да посетят експозицията и закупят някои от творбите.

Галерия