Изложбата ще бъде обособена в четири зали във фоайетата на Операта. Снимки Лина Главинова

Изложбата ще бъде обособена в четири зали във фоайетата на Операта. Снимки Лина Главинова

Изложбата "Тутанкамон - една недовършена любовна история" започва своето пътешествие по света от Бургас. Експозицията, която съдържа 100 реплики на артефакти, открити в гробницата на Тутанкамон, ще бъде показана за първи път в морския град. Досега тя не е гостувала никъде. Жителите и гостите на Бургас ще бъдат първите, които ще имат възможността да се докоснат до величието на Тутанкамон и неговата любовна история. Това става възможно благодарение на египетската фирма "Horus Limited" и със съдействието на Община Бургас.

Идеята за изложбата е отпреди повече от година, но до реализацията й се стигна едва сега. Тя измина дълъг път и остават броени дни до официалното й откриване. Екип на "Черноморие" надникна зад кулисите на експозицията и повдигна завесата за това, което очаква бургазлии.

"Тутанкамон - една недовършена любовта история" ще бъде разположена във фойаетата на трите етажа на Държавна опера - Бургас. "Избрах тази сграда, защото ние показваме история на няколко хиляди години и искахме това да стане на място, свързано с културата и изкуствата", каза Мохамед Абдел Шафи - организатор на изложбата. Той представлява семейната фирма "Horus Limited", създадена от баща му Атеф Абдел Шафи - доктор по архитектута, през 1977 година. Това е първата сертифицирана от Министерството на антиките в Египет фирма, която произвежда реплики на оригиналите. В изложбата са представени точни копия на артефактите, които могат да се видят в Египетския музей в столицата Кайро.

Семейната фирма на Мохамед Абдел Шафи е организирала над 200 изложби, свързани с египетската история и минало по света. Тя обаче прави своята първа изложба в България и в частност в Бургас. И за първи път показва тази част от живота на момчето цар. Тази изложба се организира в навечерието на вековния юбилей от откриването на гробницата на египетския фараон. Това е станало през 1922 година от английския археологи Хауърд Картър.

Изложбата ще бъде показана в четири обособени зали, които са разположени на първия и втория етаж на Операта. Първата е "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", втората зала е "Погребалната камера", където ще бъде показано копие на мумията на Тутанкамон, открита в трите саркофага, третата зала е "Съкровищницата", където са представени богатствата, които са били поставени при погребението на фараона и последната зала е - "Позлатеният олтар" с лични вещи на фараона. В четирите зали ще бъдат експонирани 100 предмета, които общо тежат 7 тона. Това допълнително е затруднило и транспортирането им до Бургас.

На третия етаж на Операта зрителите ще могат да направят виртуална разходка из историята и археологията на Египет, да видят пирамидите и гробниците, арт ефактите, които привличат туристи от цял свят.

Най-голямата - четириметрова статуя ще бъде монтирана в градинката пред сградата на Операта, за да привлича туристите и да им подскаже, какво ги очаква във фойаетата.

Изложбата ще бъде открита на 10-ти юли и ще може да бъде разгледана до 30-ти септември. Ще има билети на цени за възрастни, отстъпки за пенсионери, за деца и за групови посещения.

Галерия