Зам.-кметът по култура Диана Саватева връчи статуетката на проф.д-р Ивайло Кринчев, носител на приза Емил Чакъров за 2020 година. Снимки Черноморие-бг

Зам.-кметът по култура Диана Саватева връчи статуетката на проф.д-р Ивайло Кринчев, носител на приза Емил Чакъров за 2020 година. Снимки Черноморие-бг

Диригентът проф.д-р Ивайло Кринчев е десетият носител на наградата на името на маестро Емил Чакъров. Статуетката, дело на Янко Пенев, му връчи зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева на тържествена церемония в Летния театър снощи, вторник, 25-и август. Пръв поздрави тазгодишния носител проф. д-р Кринчев директорът на Бургаската опера Александър Текелиев, който също е носител на престижната награда за 2013 година. След като взе статуетката в ръцете си, Ивайло Кринчев сподели: "Развълнуван съм и благодаря много за отличието!". И отправи апел към публиката да подкрепя с присъствието си българските творци, защото те заслужават.

Творческата кариера на Маестро Кринчев е свързана с Бургас. От  1990г. до 1996г. е диригент в Бургаска опера и Бургаска филхармония, а от 1996 до 1999 г. е и директор на Бургаска опера.

Минути след церемонията по връчването на наградата, бургаската публика се наслади на спектакъла "Хубавата Елена". С комичната опера от Жак Офенбах, при спазване на всички изискуеми мерки, съобразени с противоепидимиологичната обстановка, бяха закрити официално Летните музикални празници "Емил Чакъров".  Наградата на името на световноизвестния български диригент - маестро Емил Чакъров, е учредена през 2011 г. и по традиция се връчва по време на едноименните Бургаски музикални празници. Първият носител на престижния приз е знаменитият цигулар Минчо Минчев. 

Галерия