Темата на срещата бе земеделието и проблемите на производителите. Снимки БСП

Темата на срещата бе земеделието и проблемите на производителите. Снимки БСП

Ние сме ограничени да участваме в програми. Малките фирми с това точкуване вече не могат да участват никъде. От година на година става все по-сложно. От нас се взима най-лесно. Нямаме достъп до програмата за развитие на селските райони, защото сме на територията на община Бургас и по тази причина нашият машинен парк изостава, имаме високи разходи, производителност никаква. Имаме желание да участваме в програми, но ни казват, че достъпът е ограничен. Всичко това, считаме, че е несправедливо и трябва да се върви към промяна. Това заявиха земеделци на среща организирана от БСП - Бургас. В нея участваха - евродепутатът от БСП Момчил Неков, както и Светла Бъчварова, Радослав Стойчев и Даниел Йорданов - народни представители от коалиция "БСП за България".

"Основният въпрос във "Визия за България" е собствеността, нейната защита и земеползването", посочи народният представител Светла Бъчварова. Тя коментира, че на чисто трябва да се почне със Закон за собствеността, който да гарантира и да създаде предпоставки собствениците да знаят какви права и възможности имат, и Закон за стопанисване на земеделската земя. "Друг въпрос е свързан с това как ние се справяме със средствата от ЕС - в повечето случаи лошо, защото контролът и системите, които действат, не са достатъчно ефективни", каза още Бъчварова.  По думите й много е важна държавната политика и подкрепа. Трябва също така да се изгражда обективен контрол в сектора.

"Едно от нещата, което предлагаме във "Визия за България", е  да има присъствие на български продукти в хипермаркетите, с определен процент", допълни депутатът.

"Имаме време да направим поправки на европейско ниво в три доклада, които касаят обща селскостопанска политика. Мислим кое е най-добро и балансирано, за да има средства за всички", каза евродепутатът Момчил Неков.

Галерия