Мая Манолова участва в дискусия Леви цели с десни мерки: 100 дни по-късно. Снимка Изправи се.БГ

Мая Манолова участва в дискусия Леви цели с десни мерки: 100 дни по-късно. Снимка Изправи се.БГ

"За 100 дни правителството в социалната сфера е 100% провал. При управлението на държавните фирми е 100% възпроизвеждане модела на ГЕРБ и ако не сключим нов договор с "Газпром" е 100% гаранция за мизерия и сибирски студ. Освен факта, че има сформиран кабинет, който да отстрани Борисов и ГЕРБ от властта почти няма успехи на властта, които да можем да посочим. И това управление вече се пропуква и то не на принципна, а на чисто лобистка основа: корупцията в горския сектор, зърното, форсмажора, избора на управител на БНБ, съдебната реформа... Това е така заради феодализирането на властта и партийното овладяването на различните министерства", това заяви Мая Манолова, председател на гражданската платформа "Изправи се.БГ" в дискусия "Леви цели с десни мерки: 100 дни по-късно" относно първите 100 дни от кабинета на Кирил Петков, организирана от платформата "Политизирай това" с водещи Николай Драганов и Мирена Филипова.

По думите на г-жа Манолова вярно е, че върху кабинета се стовариха пет кризи и една война: социална, икономическа, енергийна, ценова, здравна. Но към момента кризите управляват властта, а не правителството управлява кризите. То просто върви след събитията.
Критиките си към властта лидерът на Изправи се.БГ обобщи в два големи проблема: че вместо разграждане модела на ГЕРБ новото управление започна да възпроизвежда и надгражда порочния модел, както и разминаването между обещанията и действията на четворната коалиция.

Според Мая Манолова новото управление преповтаря схемите на ГЕРБ с държавните дружества – "черни каси". Примери за това са разплащането на 60 млн. лв. от нищожните договори на Автомагистрали, както и ВиК холдингът, който продължава да преразпределя 1 млрд. лв, а ДКК вместо властта да изпълнят обещанието си и да я закрият, я закичиха с нови партийни кадри на Нинова. Не е ясно и какво се случва с харченето на над 700 млн. лв за ремонт на язовири, идва пролет и пълноводието предстои.

"Вместо това корупционният модел с държавните дружества – черни каси се надгражда с нова грандиозна схема – още по-мегаломанска с предоставянето на предоставянето на 1,1 млрд. лв на едно малко държавно дружество в земеделието – първо "Сортови семена", после "Врана" с 20-ина служители – основно гледачи на животни, които ще търгуват близо 2 млн. тона зърно, фуражи и маслодаен слънчоглед от Софийската стокова борса, с чиито сделки комисията по ревизия се занимаваше и то с най-дейното участие точно на депутати от партията на Нинова. Отсега е ясно, че държавата ще купи на най-високи цени преди новата реколта, когато е ясно, че скоро цените ще паднат на половина и половината пари ще бъдат просто загубени. Ясно е и къде ще отидат парите – няколко големи бизнесмени, които бяха близки до предишната власт, клиенти и на комисията по ревизия, сега се оказаха приближени и до новата власт", обобщи г-жа Манолова.

Според нея вторият сериозен дефект на властта е разминаването между обещанията и действията на новите управляващи. Лидерът на "Изправи се.БГ" беше категорична, че заблудата за най-социалния бюджет се изпари още преди окончателното му приемане. Инфлацията напълно "изяде" така наречените мерки за повишаване на доходите. Първите "ударени" бяха пенсионерите, които въпреки обещанията през януари получиха по-малко, отколкото през декември. Потърпевши бяха и работещите бедни, за които ръста на минималната заплата с 60лв отдавна е изконсумиран от инфлацията, а четирите партии в коалицията забравиха обещанията си да въведат необлагаем минимум, което щеше да остави в джобовете на хората с най-ниски доходи поне по още 70 лева. Бяха излъгани и хората с увреждания, че Законът за личната помощ ще бъде възстановен в истинския си първоначален вид. Ощетени бяха и дребните земеделски производители с осигуровките и евросубсидиите, както и малкият бизнес, изправен срещу високите сметки.

Мая Манолова отчете, че очакваната битка с монополите се оказа просто пропаганда. Не спря повишаването на цените на мобилните оператори, битката с коректорските фирми беше забравена, а 100% компенсации за скъпия ток получиха само монополните дружества.