Мая Манолова се срещна с работници в строителния бранш. Снимка Изправи се.БГ

Мая Манолова се срещна с работници в строителния бранш. Снимка Изправи се.БГ

"Работниците в строителния бранш стават заложници на разправията на управляващата коалиция накъде да бъдат насочени комисионните по договорите за текущо поддържане на пътищата. Изпълнителната власт очевидно я е страх да поеме отговорност, затова е хвърлила горещия картоф в парламента. Сега парламентарните партии брутално огъват закона, за да изпълнят поръчката". Това заяви лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова след среща с работници от строителния бранш в София, които потърсиха подкрепа за забавянията на заплатите им.

Строителните фирми излизат на нов протест

Г-жа Манолова посочи, че вече две седмици тече разправията между парламентарните партии, които са внесли 5 проекта за решение с единствената разлика между тях за това кой да контролира и кой да разпорежда разплащанията. По думите ѝ изобщо не е работа на Народното събрание да проверява изпълнение на договори и да нарежда разплащания.

"И както в Народното събрание са внесли 5 проекта за решение, настояваме да внесат и шести, в който парламентът да задължи Министерски съвет след като вземе предвид проверките на служебния кабинет и от междуведомствената работна група незабавно да извършат разплащания, там където изпълнението е качествено и в съответствие със закона", допълни тя.

Мая Манолова настоя още в проекта за решение да бъде задължим Министерски съвет да заложи гаранции, че работниците ще си получат на 100% дължимите суми. Лидерът на "Изправи се.БГ" предупреди, че в противен случай, както защитават пенсионерите, така от гражданската платформа ще защитават работниците, които са без заплати, уволнявани, със забавяния при плащанията. 

А срещу фирмите, които са оставили една трета от работниците са без заплати за повече от два месеца от гражданската платформа ще заведат дела за несъстоятелност, за да могат хората да си получат парите от Фонда за гарантиране на вземания при фалит на работодателя.

"Не може работниците да плащат цената на безобразията на последните правителства и за разправиите кой да прави разплащанията, за да си прибират комисионните", беше категорична Манолова. Тя призова министър-председателя Кирил Петков "да не създава шеста криза в държавата като като остави хора преди Великден без пари в добавка към вихрещите се икономическа, ценова, енергийна, социална и здравна кризи".