Кметът на Царево и Манол Тодоров обсъдиха бъдещето на мановия мед. Снимка Община Царево

Кметът на Царево и Манол Тодоров обсъдиха бъдещето на мановия мед. Снимка Община Царево

Как мановият мед да стане успешен бизнес? Това е един от въпросите, на които в Община Царево ще търсят отговори и решение, след като Странджанския манов мед бе включено като защитено наименование за произход в Европейския регистър. Еврокомисарите по цифрова икономика и общество Мария Габриел и по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган връчиха сертификата на Манол Тодоров – заявител на защитеното наименование и председател на сдружение "Странджански манов мед".
В следствие на регистрацията възникват важни задачи за Община Царево, съпътстващи реализирането и развитието на успешен и печеливш бизнес, от който да се възползват пчеларите в Странджа. Това обсъдиха кметът на Община Царево - Георги Лапчев и Манол Тодоров. Той повдигна въпроса за дългоочаквания Общ устройствен план на Община Царево и необходимостта той да бъде приет в най-кратък срок. "Дългите години борба, мановият мед от Странджа да бъде вписан в регистъра на защитените продукти на ЕС се обезсмисля без законово отредена земя за производство и промишленост. Помещенията, в които се добива и пакетира медът са със специфични изисквания, чийто изрядност в първичната обработка зависи изцяло от определени чрез ОУП производсвено – складови територии", коментира Тодоров.
Общественото обсъждане на екологичната оценка на ОУП на Царево ще бъде проведено в края на месец май, обяви по време нан срещата кметът на Царево.