Актьорът Мариан Вълев откри първото издание на кино фестивала в Свети Влас

Актьорът Мариан Вълев откри първото издание на кино фестивала в Свети Влас

Екип от български млади кинотворци ще получи награда от 50 000 евро, която ще бъде връчена от холивудския режисьор Мартин Кембъл. Той е специален гост на първото издание на "Свети Влас филм фест".

Официалното откриване бе поверено на актьора Мариан Вълев - председател на Селекционната комисия и на кинокритика Деян Статулов - председател на журито.

"Киното сближава, прави ни съпричастни, създава общност. Всяко едно такова  събитие дава стимул, особено на творците да продължат да творят. Независимо дали става въпрос за екшън, драма, комедия. Важното е да се чувстваме като общност и заедно да съпреживяваме", заяви Деян Статулов.

"Киното преди всичко е любов, приятелство, взаимна подкрепа, контакт между автори и зрители", допълни Мариан Вълев.

Фестивалът бе открит с прожекцията на "Джурасик свят: Господство" режисиран от Колин Тревъроу. Кино форумът продължава до 2 юли и ще предложи най-горещите екшън заглавия за 2022 г.

Откриващата лента дава заявка за едно от най-горещите кино преживявания това лято. За първи път във филма се събират две поколения актьори - към звездите от последните филми Крис Прат и Брайс Далас Хауърд се присъединяват ветераните Лора Дърн, Сам Нийл и Джеф Голдблум.

Тази вечер от 21.00 часа в амфитеатър "Арена" в Свети Влас ще се излъчи най-чаканото продължение на "Топ Гън": "Маверик". В Топ 5 влизат още "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта", "Дюн", "Смъртта може да почака", "Обир по джентълменски" и др. Сред селекцията от филми се откроява и едно българско заглавие - "Жълт олеандър" на режисьора Лъчезар Аврамов. Премиерата на лентата беше през април 2022 г., а в ролите на тази елегантна черна комедия са Китодар Тодоров, Мариан Вълев, Стефани Ивайло и др.

Специален гост на церемонията на награждаване на фестивала, ще е легендарният холивудски режисьор Мартин Кембъл. Носител на шест награди BAFTA и считан за един от най-добрите режисьори на Обединеното кралство до средата на 80-те, Кембъл режисира едни от най-касовите филми в Холивуд. Той е зад камерата на филми като "Казино Роял" и "Златното око" от поредицата за Джейм Бонд, епичния романс "Отвъд граници" с Анджелина Джоли и Клайв Оуен, "Чужденецът", "Вертикална граница", "Маската на Зоро" и др.

В рамките на фестивала Мартин Кембъл ще връчи наградата "Danny Lerner Award" на екип от наши млади кино творци, като част от програмата за професионално обучение "FilmForge" на "Ню Бояна филм студиос". Големият победител ще бъде обявен на церемонията по награждаване на 2 юли. Той ще получи чек за 50 000 евро и възможността да заснеме своя сценарий с безвъзмездното участие на професионален кино екип, организиран от "FilmForge".

Галерия