Ръкавици за еднократна употреба може да получите в магазините на една от хранителните вреги в Бургас. Снимки Черноморие-бг

Ръкавици за еднократна употреба може да получите в магазините на една от хранителните вреги в Бургас. Снимки Черноморие-бг

"Маски и ръкавици няма" - такава табела е поставена на почти всички аптеки, след обявяване на извънредното положение на 13-ти март във връзка с разпространението на корона вируса. И ако търсенето е огромно, то предлагането е минимално вследствие, на което и икономистите ще се съгласят, че се появява спекула. И ако във физическите магазини е невъзможно да си намерите предпазни материали, не така стоят нещат в интернет, където изобилства от всякакви обяви, показа проверка на "Черноморие". Резултат е - високи цени и качество под въпрос.

В най-големия онлайн магазин у нас има голямо предлагане на нитрилни предпазни ръкавици. Цените им са изключително завишени и са в пъти над себестойността на продукта. Ако преди епидемията, можеше да се купят от всяка аптека за 15-20 стотинки, сега опаковка от 100 броя се продава срещу 13 лева и нагоре. Разбира се 13 лева е най-евтиният вариант, който може да намерите, защото масово се харчат за около 20 лева за пакет ръкавици. Цените могат да стигнат невиждани размери предвид паниката, ако държавата не се намеси и сложи таван, смятат специалисти.

По подобен начин стоят нещата и с предпазните маски, чиято цел още в началото на епидемията бе заявено, че е да пазят единствено и само заразените с COVID -19. И ако преди две седмици всички маски рязко изчезнаха, то през последната постепенно започнаха да се появяат примамливи обяви. Маски шият малките предприятия в леката промишленост, но и дизайнерските ателите, които преди това се занимаваха с мода. В социалната мрежа може да се намери богата гама от предложения като най-атрактивните са тези за многократна употреба. 7 лева струва трислойна предпазна маска изработена от 55% коноп.

Производителите споделят, че този материал е много удачен за изработка на маски, защото материята е дишаща и в същото време плътна. Почти на половина излизат по-обикновенните памучни многопластови маски. Тяхната цена е от порядъка на 2,50 до 3 лева. Предлагат се и по-евтини варианти, но еднопластови. Реално тези маски се дезинфекцират като се изгладят след пране. Хубавото при тях е че са в шарени десени, подходящи и за деца. Според Световната здравна организация обаче памучните маски са неефективни срещу корона вируса, тъй като пропускат частици до 5 микрона, а вирусът е с по-малък размер и реално минава през маската. Друг риск при тях е че след втория час на насене те се навлажняват и стават неефективни.

Според специалистите най-добри са респираторните индустриални маски с филтър. Те се харчат в порядъка между 15 и 20 лева за брой, но също са за многократна употреба и могат да се носят през целия ден. Трябва обаче да се внимава с филтъра и редовно да се почиства. Малко по-евтино излизат маските с клапа. Стандарт FFP1 филтрира над 80% от частиците под 0,3 микрона. Подходящи са и за мъгла и прах. Сегашната им цена е в пъти повече от реалната, тъй като преди епидемията с корона вирус са се харчили за малко над левче.

Стандарт FFP3 е най-удачният избор за предпазване, разбира се ако намерите подобна маска. Само те могат да спрат бактерии и вируси с размер над 2 микрона. Тези маски носи медицинският персонал, тъй като е най-уязвим. Хирургичните маски, които рязко изчезнаха от пазара могат да предпазят само болните, но те са и задължителни при извършването на хирургични интервенции.

Най-сигурният начин да се предпазите от корона вирус е изолацията и социалната дистанция. Ако така или иначе сте избрали да купите подобни предпазни средства онлайн на завишени цени, то властите съветват да се възползвате от опцията за преглед и тест, защото вероятността от измами е много голяма.

Галерия